Bo Lundquist och Kenneth Sunesson från Borgholms cityförening presenterade programmet för Sommarkvällar på Borgholms torg som även i år kommer att arrangeras vid åtta tillfällen. I år gästas Borgholmsscenen av ett dansband de länge hoppats på att få dit. Foto: Carin Svensson

Nordens största dansband spelar i Borgholm

[2018-07-10]

Det är fyrtio år sedan de senast spelade i Borgholm men nu kommer Lasse Stefanz till Sommarkväll på Borgholms torg. ”De har legat på önskelistan länge”, säger Bo Lundquist, sekreterare i Borgholms cityförening.

BORGHOLM.

När Bo Lundquist och Kenneth Sunesson från Borgholms Cityförening berättade om sommarens onsdagskvällar på torget kunde de berätta om en rad omtyckta band som kommer att spela på ”Sommarkvällar på Borgholms torg”. Premiären för konceptet som i år går in på sitt elfte år sker nu på onsdag.

– Black Jack inleder, de spelar mycket under hela året, omkring 180 spelningar per år men de har varit här alla år som vi har arrangerat detta och de tycker om att spela här, de vill komma hit varje år, säger Bo.

Det blir, liksom förra sommaren, totalt åtta sommarkvällar och två timmars musik, allsång och lotteri per kväll. En av kvällarna blir dock på en torsdag, nämligen den här veckan. Då kommer ”Just nu”, ett tributeband till Tomas Ledin. De spelar bara Ledin-låtar.

När Bo presenterar sommarens stora napp gör han det med stolthet i rösten:

– Den stora nyheten i sommar är att vi har lyckats få hit Nordens största dansband, Lasse Stefanz, jag började prata med dem redan i oktober och i början av december blev det klart att de ska komma hit, säger han och tillägger, då räknar vi med nytt publikrekord om vädret tillåter.

I genomsnitt brukar de räkna på 4000-5000 personer per kväll under Sommarkvällar på Borgholms torg men den här lite speciella kvällen hoppas Bo och Kenneth på att hamna på 8000-10000 personer.

Två öländska band är också med under sommarkvällarna.

– Ölands dansbandsstolthet, Lasse Trofasts orkester och så förstås The Hildebirds, de var med för första gången förra året och gjorde succé då så de kommer tillbaka i år också, säger Bo.

Han och Kenneth är glada över samtliga sommarens artister. Wizex är ett band som varit med i många år liksom Barbados som är ett återkommande band på Borgholmsscenen och är mycket omtyckta. Donnez, som avslutar sommarkvällarna, spelar i Borgholm för första gången och är även de väldigt uppskattade.

– De spelar i Sverige, Norge och Finland och var topp tre i dansbandskampen för åtta år sedan, säger Bo.

Allsångshäftet eller Sommarguiden som Bo och Kenneth också kallar den kommer som vanligt att innehålla allsångstexter, lokala annonsörer och sponsorer, en karta över Borgholm men också en evenemangskalender över de större evenemangen som sker mellan 6 juli och 6 september i området mellan Lundegård i norr och Ekerum i söder.

Ett par nyheter blir det för i år låter man för första gången bli att anlita en konferencier.

– Det blir Bosse, jag och Annelie Mellbin som håller i påannonseringar och utlottningar och sådant, säger Kenneth Sunesson.

Det blir också ny placering av scenen som nu på onsdag på prov kommer att placeras på stensättningen framför kyrkan, för att den ska synas från fler håll.

– Vi testar nu och ser hur det blir med ljud och allt men vi hoppas att det ska bli bra att ha den så, säger Kenneth.

Sommarens musikkvällar

11 juli: Black Jack
12 juli: Just nu
18 juli: Wizex
25 juli: Lasse Stefanz
1 augusti: Lasse Trofast Orkester
8 augusti: Barbados
15 augusti: The Hildebirds
22 augusti: Donnez

Ur Ölandsbladet  Måndag 9 juli 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 21 Feb

Handla och Vinn i Borgholm

Borgholm, Pågår: 2019-02-21 - 2019-03-02
fre 19 Apr

Påsk i Borgholm

Pågår: 2019-04-19 - 2019-04-22
lör 20 Apr
lör 27 Apr
lör 04 maj
lör 11 maj

Öland Spirar

Pågår: 2019-05-11 - 2019-05-12
lör 11 maj
lör 18 maj