Ingela Lissmyr tog med sig sin gardin- och inredningsbutik till Borgholm när hon i våras blev fastboende på Öland. Hon syr upp gardiner på beställning men har också inredningstillbehör och tycker det är roligt att klä om möbler. Foto: Carin Svensson

0f48c1a2-e1a1-48ea-849a-e28726e6158f

Ny gardin- och inredningsbutik har öppnat

[2018-10-11]

Året 1989 blev Ingela Lissmyr och hennes familj sommarölänningar, året efter öppnade hon sin gardin- och inredningsbutik på Lidingö i Stockholm. När hon och maken Leif Fröling nyligen blev fastboende på Öland föll det sig naturligt att butiken skulle följa med till Borgholm.

BORGHOLM.

Intresset och passionen för textil, sömnad och framför allt gardiner har följt Ingela Lissmyr genom livet. Hon kommer från Dalarna där hennes föräldrar hade skinnindustri, så hon är uppvuxen med symaskiner och har själv sytt sedan hon var liten. Hon utbildade sig till att börja med till undersköterska men hamnade så småningom som anställd i ett gardinföretag. När hon sedan utbildade sig till gardinmakare 1990 startade hon direkt efter examen sin butik på Lidingö i Stockholm.

Nu är den butiken alltså etablerad i Borgholm istället, eftersom Ingela och maken Leif Fröling gått från trogna sommarölänningar till fastboende.

”Beautiful Home inredning gardinstudion” ligger på övre delen av Storgatan och har redan varit öppen ett litet tag.

– Jag öppnade till skördefesten och det har varit positiv respons, säger Ingela.

Hennes huvudinriktning är gardinsömnad. Inne i den lilla gardinmakarverkstaden bakom disken i butiken står hyllor med textilier, ett stort bord och en symaskin. Hon syr gardiner till både privatpersoner och företag och gör allt ifrån att åka till kunden och ta mått till att plocka fram tyger och ge förslag.

– Jag har sytt gardiner till allt och alla genom åren och jag har fortfarande kunder kvar i Stockholm, som har hängt med sedan jag startade butiken 1990, säger Ingela.

Under våren och sommaren har hon alltså ägnat mycket tid åt att flytta ner hela sin butik, som på Lidingö rymdes på 150 kvadratmeter, till Borgholm och en betydligt mindre butiksyta, på cirka 60 kvadratmeter.

– Det har varit en liten utmaning att få plats med allt, säger Ingela med ett leende.

Hon arbetar också med inredning och inredningstips. I butiken har hon bland annat möbeltyger, kuddar, lampor, lampskärmar, mattor, tapeter och sängöverkast. Och så gardin– och sytillbehör förstås.

– Man kan också beställa till exempel sänggavlar och sängkappor, säger hon.

Som den skapande, kreativa och inredningsintresserade människa hon är tycker Ingela naturligt nog också om att göra om och klä om möbler. Gamla stolar får nytt liv med ett nytt möbeltyg och en tapetserares hantverk.

– Jag har kontakt med tapetserare både i Stockholm och i Småland, säger Ingela och visar ett par stolar som ska få nyfärg och nytt tyg.

Ur Ölandsbladet  Torsdag 11 Oktober 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
lör 29 Feb

ROCKFEST ON TOUR

NATTKLUBBEN BORGHOLM 11:2, BORGHOLM Tid: 19 30-03 00 Pågår: 2020-02-29 - 2020-03-01
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30