Sju års frånvaro är över, nu har Borgholms hamn sin signalmast igen och dessutom är den nu två meter högre än den gamla. I lördags invigdes den med tal, fanfar, musik och salut. Foto: Carin Svensson

Ny signalmast invigdes med tal, fanfar och salut

[2018-06-12]

Sedan 2011 har Borgholms hamn varit utan sin signalmast. 2016 var det meningen att det skulle komma upp en ny. Av olika anledningar har detta blivit försenat men i lördags kunde Borgholms alldeles nya, fina, och två meter högre signalmast äntligen invigas.

BORGHOLM

Tal, tack, fanfar och salut ramade in invigningen som skedde i strålande solsken. På kajkanten satt också Borgholms dragspelsklubb och underhöll med musik före och en stund efter själva invigningsceremonin. På Vedkajen var det många som samlats för att vara med om invigningen.

Kenneth Sunesson hälsade alla välkomna och kort efter fick Rolf Nilsson ta över mikrofonen för att berätta lite om signalmasternas historia och funktion.

– De började användas på 1800-talet för att kommunicera med sjöfarten och varje flagga motsvarar en bokstav, sa han.

Rolf berättade också att det på Öland fanns arton signalmaster, att den största stod i Köpingsvik och att Drottning Victoria hade en egen uppe på alvaret vid Solliden för att kunna skicka hälsningar till flottan när de passerade Borgholm.

Henrik Linnarsson pratade också en stund och gav lite klarhet i varför det dröjt med den nya masten.

– Det är ett fantastiskt fint hantverk och den blev till och med två meter längre nu, sa Henrik.

En annan talare var Lars-Gunnar Fagerberg som sa några ord om Borgholms båtklubb och de båtar från kulturbåtsbryggan som i samband med invigningen gled runt i hamnen.

Ilko tog vid och konstaterade att masten varit frånvarande i sju år men att det nu blivit jättebra.

– Det är ett signum för framtiden och vi tackar Rolf Nilsson för kunskap och engagemang och den historiska återblicken vi fick nu, du har varit initiativtagare och blåslampa på oss, sa Ilko.

Han gav också en stor eloge till alla som varit inblandade i att få en ny signalmast till Borgholms hamn. Därefter spelades en fanfar och Henrik som tagit plats vid signalmasten på bryggan bredvid avfyrade en salut. Och så var masten invigd.

Ur Ölandsbladet  Tisdag 12 juni 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 23 maj

Borgholmsmässan 23-25 maj 2019

Borgholm Tid: 10:00-18:00 Pågår: 2019-05-23 - 2019-05-25
lör 25 maj
fre 31 maj
fre 31 maj

Sagostund

Tid: 11:00-13:00
lör 01 Jun
lör 01 Jun
lör 01 Jun

Veteranbilsutställning

Tid: 10:00-16:00
lör 08 Jun