De nya ägarna till Borgholms bio tar vid i slutet av året. Foto: Maria Brynielsson

borgholmbio-handlaiborgholm

Nya ägare till Borgholms bio

[2017-10-23]

Sedan i våras har fastigheten på Södra Långgatan 24 varit till salu. I måndags skrevs kontraktet på.

BORGHOLM
Borgholm har en lång tradition som biostad. Redan 1918 började Einar Andersson bygga en biograf. Den invigdes 1920 och är den äldsta biografen på landsorten som byggts direkt som biohus. När fastigheten som Borgholms bio finns i blev till försäljning i början av året var det säkerligen många som undrade vad som kommer hända med biografen framöver.

I köpet ingår en fastighet med fyra byggnader, varav en av dem är biografen.

– Det sista jag anordnar här på Borgholms bio är en konsert med Toni Holgersson 10 december och därefter flyttar vi till Kalmar, säger Pelle Frylestam.

Han berättar att hyresgästerna som nu bor i lägenheterna letar efter annat boende och hoppas få in tips som kan hjälpa till.

Förutom bion finns ett bostadshus på 175 kvadratmeter, ett hus med en verksamhetslokal, en lägenhet samt en gårdslänga med förråd och en mindre lägenhet.

De nya ägarna som tar vid i slutet av året är Nanna Sveinsdóttir och Pär Stenberg.

– Jag är 42 år och kommer ursprungligen från Uppsala. I grunden är jag barnmorska men har hela mitt liv även sysslat med musik och kultur, säger Nanna Sveinsdóttir.

Nanna är även utbildad yogalärare och de senaste åtta åren har hon arbetat med att utforma en yoga som passar alla oavsett ålder, form och fysik.

– Framför allt är jag artist, sångerska och kompositör. Jag hade till och med en låt med i Melodifestivalen 2012 vilket var fantastiskt roligt om än ganska otippat för mig.

Hennes särbo, Pär Stenberg, är 44 år och kommer från Norrland. Han har de senaste åren varit bosatt i Skåne och är industri- och interaktionsdesigner.

Pär längtar efter att jobba och skapa med sina händer och designa saker i sten i stället för bara telefoner och appar.

– Någon anknytning till Öland har vi egentligen inte, men vi har vänner här. När vi var på Öland i maj och såg att Borgholms bio var till salu så började ett frö att gro. Vi har äntligen hittat en plats där vi kan landa, leva och verka tillsammans efter en sju års långdistans-relation, säger Nanna Sveinsdóttir.

Vad som kommer hända i biografen framöver är inte helt klart. Allt är så nytt.

Nanna berättar att det kommer öppnas en yogastudio vid namnet Yogario där och att de tänker sig att få till en kulturell verksamhet i form av konserter, teater och föreläsningar. En bra projektor ska införskaffas också så att filmtraditionen får leva vidare. Det har sonen Joar 11 år fått som löfte.

– Vi hoppas kunna bidra till Borgholms kulturliv på ett fint sätt och vi ser fram emot att lära känna Öland redan i vår, avslutar de nya ägarna.

Ur Ölandsbladet Lördag 21 oktober 2017, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 24 Oct

Aldrig på en Söndag

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
sön 28 Oct

Girlhood-BORGHOLMS FILMSTUDIO

Folkan, Borgholm Tid: 16:00
ons 31 Oct

Borgholms Författarafton

Strand Hotell, Borgholm Tid: 19:00
mån 05 Nov

Bokcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 14:00-16:00
ons 07 Nov

Ett skri av fruktan

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
ons 14 Nov

Författarbesök – Lena Andersson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30
sön 18 Nov
ons 21 Nov

Äventyraren Thomas Crown

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00