Tidigare ägaren, Ewa Sigfridsson (mitten) flankeras av nya ägarna Emma Engstad och Carl Larsson. Foto: Maria Brynielsson

bild 2020-03-05 kl. 08.09.53

Nya ägare till handelsträdgård

[2020-03-05]

– Jag började här 2005 och nu tar nya ägarna över, säger Ewa Sigfridsson.

BORGHOLM.

Handelsträdgården är den enda i raden av Borgholms handelsträdgårdar som i dag finns kvar. Den senaste att försvinna var i Kungsträdgården för att bebyggas med bostäder. Hans Albin Hansson anlade Handelsträdgården 1923.

Sedan 2012 har Borgholms Handelsträdgård drivits av Ewa Sigfridsson och Emma Engstad tillsammans men nu är det dags för Ewa att gå i pension. Handelsträdgården drivs nu vidare av Emma Engstad och Carl Larsson, som ser fram emot en ny säsong.

– Efter två månaders uppehåll öppnar vi nu upp för våra kunder. Vi kommer fortsätta i samma anda och bevara kulturmiljön. Här har vi duktiga trädgårdsmästare som gärna hjälper till.

Företagets verksamhet består av butiken med försäljning av växter och trädgårdstillbehör där sortimentet varierar med årstiderna men säsongens växter, perenner, kryddor, buskar, trädgårdstillbehör och trädgårdsinredning finns alltid hemma. På höstarna är det full gång i äppelmusteriet och året runt erbjuds trädgårdstjänster som skötsel, beskärning, planering och anläggning.

– Jag vill tacka alla kunder för den här tiden. Saknaden av att träffa alla stamkunder kommer vara stor. Nu går jag i pension på riktigt och hälsan får bestämma, säger Ewa Sigfridsson.

I verksamheten arbetas det aktivt för att upprätthålla en hög miljömedvetenhet och det arbetas uteslutande med ekologisk odling.

Det innebär att det används ekologiska trädgårdsprodukter och inga gifter.

– Vi komposterar, sorterar och återvinner och reflekterar över hur vi kan använda vatten och andra resurser på ekonomiskt sätt.

Handelsträdgården har genomgått renoveringar i tre etapper.

– I utdraget från länsstyrelsens beslut står det bland annat att Borgholms handelsträdgård är den sist bevarade handelsträdgården i länet, säger Emma Engstad.

Ur Ölandsbladet torsdag 5 mars 2020, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 08 Apr

Påsk i Borgholm

Borgholm, Pågår: 2020-04-08 - 2020-04-13
lör 02 maj

HJULMARKNAD PÅ BORGHOLMS TORG

BORGHOLMS TORG, BORGHOLM Tid: 11 00-16 00
lör 13 Jun
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30