Alla prisdeltagare och prisutdelare samlade för gruppfotografering. Foto: Carin Svensson

olandsgalan

Ölandsgalan: Femårsjubileum och nytt pris

[2018-03-27]

När Ölandsgalan på lördagskvällen firades för femte året i rad var det som vanligt ett stort antal gäster som samlades och i år delades nio priser ut eftersom det till årets gala instiftats ett helt nytt pris.

olandsgalan olandsgalan

Nanne Grönvall och Ölandsgalans husband The Coverfunkers bjöd på musikunderhållningen. Foto: Carin Svensson

BORGHOLM
Det nya priset, Ölandsglöd, delas ut av Borgholms kommun. Sofie Loirendal, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, som tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande, Eva-Lena Israelsson, delade ut priset förklarade bakgrunden till Ölandsglöd:

– Det är så fantastiskt att se alla duktiga företagare här men det finns en annan grupp, vi har ett fantastiskt civilsamhälle här på Öland och vi måste visa alla de här goda exemplen som finns och lyfta dem.

Det priset delades ut som det sjätte under Ölandsgalan och innan dess hade priserna Öländska hjärtat, Årets unga kulturpristagare Mörbylånga, Årets unga företagare Borgholm, Årets gröna företag på Öland och Årets marknadsföringspris delats ut.

Efter Ölandsglöd följde priserna Årets entreprenör i Mörbylånga, Årets företagare i Borgholms kommun 2017 och slutligen det nionde och sista priset för kvällen: Årets företagare i Mörbylånga kommun 2017.

Ölandsgalan firades sedvanligt med trerätters middag och musikunderhållning. Även annan underhållning som till exempel konferencieren Kristian Sjövalls framträdanden och, speciellt för femårsjubileet, medverkan av imitatören Anders Mårtensson, gav upphov till munterhet och skratt i publiken. Han gjorde framträdanden som vår kung, som Kalle Moraeus, Lasse Berghagen, Cornelis Vreeswijk, Beck’s nackskadade granne med stänkaren och Tommy Körberg.

Kristian Sjövall bjöd framåt kvällen också upp en representant för ett annat evenemang som firar jubileum i år, nämligen Kay Wiestål för 40-årsjubilerande Victoriadagen. Han berättade lite om hur Victoriadagen kom till och om arbetet med den och de artister som gästat evenemanget. En sorgsen tanke gick också till Per-Olof Amnér.

– Just nu är det tungt, jag förlorade min bästa vän, P-O, så det är verkligen tungt, sa Kay med bruten röst.

När alla priser delats ut var det dags för Ölands- galans husband, The Coverfunkers, att tillsammans med årets artist, Nanne Grönvall, ge järnet från scenen. Och detsamma gjorde publiken på golvet.

Ur Ölandsbladet, Tisdag 27 mars 2018, Carin Svensson

FAKTA

Pristagarare Ölandsgalan2018

Vinnaren av Ölands Banks pris Öländska hjärtat är Fredrik Löfgren, Jakob Westerlund och Jon Flobrant för deras projekt 0485 och boken Ölänningar.
Motivering: Livet på en ö kan vara lite annorlunda ibland. 64 berättelser där allt är äkta och det mesta är sant paketerat med 136 fotografier visar på en kärlek utöver det vanliga till vår ö. Deras projektet 0485 visar på entreprenörskap, kärlek till Öland och marknadsför Öland på ett utomordentligt fint sätt.

Vinnaren av Årets unga kulturpristagare är: Matteus Lilja.
Motivering: Årets pristagare är mycket kreativ i skapande processer, koreografi och improvisation. Pristagaren har byggt upp sin fysiska förmåga, utvecklat dansen som konstform. Han har en naturlig förståelse för rörelse och mönster och är en stor talang inom modern dans.

Vinnaren av Årets unga företagare 2017 i Borgholms kommun är: Robin Jansson med restaurangen Tack o Bock.
Motivering: Med konsten att koppla småskaliga rätter med storslagna smaker har denna entreprenör breddat utbudet i Borgholm. Det är med tydlig lokal förankring och nyfikenhet som han på kort tid etablerat ännu en fast punkt för många på restaurangkartan. Medelhavssmakerna i kombination med smaker från Öland skapar favoriter på menyn.

Vinnaren till Årets Gröna företag på Öland är: Bergkvarabuss.
Motivering: Företaget har satsat på Ölands första publika tankställe för biogas, en välutrustad och modern depåanläggning. Med biogas i tanken minskar utsläppet av koldioxid till en femtedel jämfört med tidigare bränslen. Valet av biogas visar att företaget redan nu väljer framtidens drivmedel som stämmer väl med Ölands ambitioner för en bättre miljö.

Vinnaren av Ölandsbladets marknadsföringspris är: Camping Öland
Motivering: Hårt arbete och miljoninvesteringar har gjort att öländska campingplatser blivit landets mest moderna och mest välbesökta. När det går bra för besöksnäringen, då går det bra för Öland, och bättre marknadsföring än fantastiska campingplatser är svårt att få för Öland!

Vinnaren av Årets Ölandsglöd är Malin Johansson och Åsa Byström.
Motivering: Våra pristagare har ett fantastiska engagemang som ledare med brinnande intresse för gymnastik, motion och styrka på norra Öland. De nu samlat mellan 100-150 aktiva gymnaster i alla åldrar, som tränar varje vecka i Löttorp. Detta främjar en god hälsa och livskvalitet hos invånare och besökare på norra Öland. Våra pristagare är därmed väl värda att premiera.

Vinnaren av Årets entreprenör i Mörbylånga är: Lars-Göran & Ann-Christine Argus som driver företaget Stolpen I Färjestaden.
Motivering: Företaget har under lång tid stadigt utvecklat sin egen verksamhet, samtidigt som de medverkat till att andra öländska företag har haft möjlighet att växa. De har bidragit till kommunens tillväxt genom att skapa attraktiva boendemiljöer och investering i lokaler lämpliga för vitt skilda verksamheter inom vårt öländska näringsliv.

Vinnaren av Årets företagare 2017 i Borgholm är: Henrik och Sara Hempel med Danielsons Herr & Dam.
Motivering: Genom att handplocka det allra bästa från marknaden med kvalitet i både färg och form har butiken satt Borgholm på kartan för kunder från både denna och andra sidan sundet. Med det breda sortimentet och personlig service når företaget ett stort kundunderlag. Affären har gamla anor och har funnits i 113 år. Många välklädda män och sedan ett år tillbaka även kvinnor tillhör företagets stamkunder och rekommenderar sina vänner att besöka butiken.

Vinnaren till Årets företag 2017 i Mörbylånga är: Familjen Johansson med företaget Potatisförädling på Öland.
Motivering: Företaget är ett viktigt led mellan våra odlare på Öland och konsumenterna i våra närmaste kommuner. Det vi alla har gjort med våra grönsaker och enkla redskap i vårt kök gör företaget med väl utvecklad teknik i stora volymer. Genom att målmedvetet öka sin kapacitet och ställa höga krav på den färdiga produkten har företaget fått ett gott renommé från både odlare och konsumenter.

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 23 maj

Borgholmsmässan 23-25 maj 2019

Borgholm Tid: 10:00-18:00 Pågår: 2019-05-23 - 2019-05-25
lör 25 maj
fre 31 maj
fre 31 maj

Sagostund

Tid: 11:00-13:00
lör 01 Jun
lör 01 Jun
lör 01 Jun

Veteranbilsutställning

Tid: 10:00-16:00
lör 08 Jun