Olle Dahlkild, boende omväxlande i Karlevi och Stockholm, ställer för första gången ut i Borgholm, och det gör han på Galleri 13 på Trädgårdsgatan. Foto: Anders Marell

bild 2019-09-23 kl. 11.43.10

Olle Dahlkild visar plåtar och porträtt på Galleri 13

[2019-09-23]

Galleri 13 på Trädgårdsgatan i Borgholm visar med början idag lördag konst av Olle Dahlkild, Karlevi och Stockholm, i två våningar. På nedervåningen visas en serie små porträtt av globala kändisar samt av målarkOllegan Hasse Svensson, Mörbylånga. På det övre planet visas rubrikens ”plåtar”.

BORGHOLM.

Den öländska konstpubliken hade möjlighet att för första gången lära känna Olle Dahlkild (efternamnet uttalat med hårt -k-) i augusti 2017, då han ställde ut i Mörbylånga konsthall. Då var det de rivningsaviserade hamnbyggnaderna i Mörbylånga som var huvudmotivet i och för skapandet.

Som arkitekt, numera pensionerad, visar Dahlkild yrkesmannens intresse för hur material beter sig, numera hur material låter sig påverkas till att bli konstverk. I mycket är det traditionell oljefärg och pensel, även palettkniv och gnuggande fingrar, som utövar denna påverkan på materialet, men i fråga om plåtarna tar han även hjälp av naturen. Stålplåt får rosta sig till mönster, delvis under styrning av konstnären som med lack styr rostens konstnärliga utbredning. Sedan kommer i olika omfattning pensel och oljefärg därtill och överlagrar rosten, som får bilda effektfull bakgrund.

Porträtten har sin alldeles egna ytstruktur. Dahlkild målar direkt på trä. Han målar sin bild med oljefärg, skrapar av färgöverskottet med palettkniv, gnider in resten med fingrarna, torkar med trasa och upprepar processen ett antal gånger. På detta vis förhindras färgen att senare flagna, samtidigt som träets ådring framträder och är med i bilden och ger den extra liv.

De personer som hedrats med att på detta sätt bli avporträtterade är en brokig men ändå homogen skara. Utgångpunkten är ett antal Nobelska fredspristagare, anförda av Dag Hammarskjöld och Moder Teresa och avslutade av Lev Tolstoy som enligt Olle Dahlkilds påkostade och mycket se- , läs- och ha-värda utställningskatalog gjorde allt för att slippa få något Nobelpris. Kretsen av avbildade personer utvidgades successivt till att omfatta även andra som betytt mycket för fred, medborgarrätt och frihet.

Även vissa plåtar har försetts med symboler som pläderar för samma ädla värden, exempelvis en amerikansk flagga med femtio stars, men där stripsen (strajpsen) bytt färg till att symbolisera dagens uppluckring av demokrati- och jämställdhetsidealen i USA.

Olle Dahlkild har inte varit konstnär länge, men hans tekniska intresse och förmåga och hans engagemang för humana ideal gör honom till en konstnär att ta på allvar och att ta till sig. Borgholmsborna har möjlighet att besöka utställningen till den 13 oktober.

Ur Ölandsbladet lördag 21 september 2019, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30