Marcus, Simon och Alexander Marelius driver i sommar Pappa Blå för tjugonde säsongen sedan de tog över restaurangen efter sina föräldrar. De tycker också att säsongspremiären är ett vårtecken. Foto: Carin Svensson

bild20190319

Pappa Blå – ett säkert vårtecken

[2019-03-19]

– När vi tvättar våra mattor och hänger ut dem här utanför brukar förbipasserande tycka att det är ett vårtecken, säger Simon Marelius, som tillsammans med sina bröder Marcus och Alexander Marelius driver Pappa Blå.

BORGHOLM.

Pappa Blå startades redan i början av 1990-talet, av Jan Hermansson. 1992 köpte bröderna Marelius föräldrar restaurangen och drev den från och med sommaren 1993.

– Då var vi sommarpersonal och jobbade här, säger Simon Marelius.

Han och bröderna, Marcus och Alexander, tog sedan över driften år 2000 så i år gör de sin tjugonde säsong som ansvariga för Pappa Blå.

De håller med om att det faktiskt är ett vårtecken när de öppnar upp för säsongen. Både de själva och deras kunder väntar varje år på vårpremiären.

– Sommarölänningar kommer hit till sina stugor och både de och de bofasta tycker om att komma hit när vi öppnar för säsongen, de går och pratar med varandra och socialiserar, säger Simon.

Just den stämningen är unik för för- och eftersäsongen i restaurangen medan det under högsäsong är ett helt annat tryck och mängder med sommargäster som kommer och äter eller tar hem mat.

Pappa Blå hade årets säsongspremiär i fredags och även om det första riktigt stora rycket brukar komma vid påsk så var det en hel del människor som var sugna på en av restaurangens pizzor. Tvåhundra stycken fick Alexander baka på fredagskvällen.

– Det har varit en bra öppningshelg och det är ju lokalbefolkningen och sommarölänningarna som håller oss igång under för- och eftersäsong, säger bröderna.

En lite rolig detalj i det sammanhanget är att en del av dem som åker på besök till Öland nu under den tidiga våren brukar ringa till exempel från Ölandsbron eller någonstans längs sträckan mellan Färjestaden och Borgholm och beställa pizzor som de sedan stannar och äter eller hämtar upp på sin väg till stugan.

I februari-mars någon gång brukar bröderna Marelius slå upp portarna till restaurangen och sedan håller de öppet till omkring oktober-november, ibland till och med fram i december.

– Målet är ju att förlänga säsongen och att ge även de bofasta service, säger Marcus.

Och när solen tittar fram då ställs det också ut några utemöbler, för solen och den stora uteserveringen betyder mycket för såväl restaurangägare som besökare.

Marcus, Simon och Alexander tycker att det är skönt att ha lite smygpremiär så här under den tidiga våren och köra in sig lite i lugn och ro innan högsäsongen. Det är alltid lite nervöst inför säsongsöppningen, även om de är rutinerade. Och så är det ju så att även de längtar lite efter att öppna igen efter vintern.

– Efter stängningen på hösten så brukar vi ha sådär fem vardagar ledigt och bara vara med våra familjer men sedan börjar vi med underhållsarbeten, service av maskiner, eventuell renovering och att kolla över allt, säger Alexander.

För när sommarsäsongen sätter igång då hinns inget sådant med. Efterhand som våren övergår i försommar och sommar så ökar öppettiderna, menyutbudet och personalstyrkan. Så här års är de omkring tio personer som jobbar samtidigt och under högsäsong ungefär det dubbla.

Ur Ölandsbladet  tisdag 19 mars 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
lör 29 Feb

ROCKFEST ON TOUR

NATTKLUBBEN BORGHOLM 11:2, BORGHOLM Tid: 19 30-03 00 Pågår: 2020-02-29 - 2020-03-01
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30