Pumpor som stjäls och pumpor som förstörs längs vägarna. Foto: Alexnezeh

bild 2019-09-30 kl. 06.36.51

Pumpahuliganerna: Stipendium för att folk ska våga göra fint

[2019-09-30]

Pumpor som stjäls och skadegörelse. Skördefesten har delat ut stipendium på 30 000 kronor för att deltagare ska fortsätta våga göra installationer efter sabotagen.
– Vi hoppas att de växt upp nu. Klart man blir ledsen när man gjort något ideellt och det förstörs, säger Skördefestgeneral Pia Axelsson.

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA KOMMUN.
De beryktade pumpahuliganerna har härjat på Öland många år under Skördefesten.
– Vi fick upp ögonen för det för tre–fyra år sedan men det kan ha pågått längre. De har haft en hemlig Facebook-grupp med en poängjakt där de tävlar om att sno största pumpan, sedan sågs de inne på Hansa city och slog sönder allting. Det var ingen vacker syn därinne för vaktmästaren dagen efter.
Ingen vacker syn på Öland heller, då det inte vara enbart stölder utan även installationer som förstördes längs vägarna.
– Vi har fått flest rapporter från östra sidan, det är väl inte lika upplyst längs vägarna där. Men även i Rälla har det varit problem, säger Skördefestgeneral Pia Axelsson.
– Det handlar om någon sorts inkilning. Tidigare har det varit på fredagskvällen och ska göras under vissa timmar. Det skulle förvåna mig om det inte är igång i år igen, säger områdespolis Thomas Lönnqvist.
Förra året tycks dock den bisarra pumpajakten ha kommit av sig.
– Ja, vi fick inga anmälningar ifjol. Vi hoppas att de växt upp och slutat med det där tramset, säger Pia Axelsson.
Men för att säkra upp så att eldsjälarna som dekorerar skördefesten har organisationen genom bidrag från Ölands sparbanksstiftelse gett stipendium på 30 000 kronor. 25 ställen fick 1 000 kronor styck och en vinnare 5 000 kronor – för att fortsätta göra installationer.
– På det här sättet uppmuntrar och stöttar vi folk att våga fortsätta. Jag tycker de som kommer hit och förstör ska tänka på att det är eldsjälar som gjort det fantastiskt fint helt ideellt.

Ur Ölandsbladet lördag 28 september 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30