Ulf Olsson pratade som han brukar om bilarna och med förarna när cruisingen tog plats på Borgholms gator. Foto: Carin Svensson

Rekord på Ölands motordag print@85-20180522-A-006-E11

Rekord på Ölands motordag

[2018-05-22]

Med 15 000-20 000 personer, 1000 bilar på dagen och mer än 550 bilar på kvällen slog årets Ölands motordag rekord, konstaterar Ulf Olsson nöjt när dagen har övergått till kväll och bilarna fortfarande rullar längs stadens gator.

BORGHOLM.

Vädret är viktigt för sådana här arrangemang och lördagens väder visade sig bli perfekt motordags- och cruisingväder.

– Veckan innan är man alltid orolig, ska vädret bli bra? säger Ulf Olsson och fortsätter, för vi minns ju till exempel årets valborgsmässoafton, det skulle inte bli bra alls med sådant väder under motordagen.

Men när nu de vädermässiga förutsättningarna uppfyllde de kriterier som behövdes bidrog de till att fylla Borgholm med intresserade besökare som njöt av folkfesten. Hela Storgatan, torget, Societetsparken och gräsytan vid nya hamnscenen var fyllda av utställningsfordon och folk. Omkring tusen fordon fanns uppställda i staden och Ulf uppskattar antalet besökare till 15 000-20 000 personer, under dagen.

– Det är rekord, konstaterar han.

Under kvällens cruising såldes de 550 cruisingpassen slut och så har det varit de senaste åren. Efter klockan nio på kvällen är det dock fritt för alla, även de utan pass alltså, att delta i cruisingen. Och då var det också fler deltagare än vanligt, tyckte Ulf.

Ölands motordags fordonsutställning hade i år fått ett nytillskott på prisbordet, i form av Bilsport Classic Magazines eget pris. Priset, en årsprenumeration på tidningen, gick till Johan Sturesson och hans Ford Mustang Fastback GT från 1968 och delades ut av tidningens chefredaktör, Magnus Karlsson.

En annan nyhet för motordagen var medverkan av transportgymnasiet Syab som var på plats i Societetsparken med en lastbil, en personbil, några elever, personal och rektorn, Pia Ekblad.

– Vi blev inbjudna att vara med idag, det är jättekul att få vara med här och visa upp sig och det är ju ett passande ställe för oss, säger hon.

De hade också med sig ett speciellt övningsfordon för att lära sig backa med släp, nämligen en specialbyggd cykel med släp på. Så både stora och små kunde prova hur det kan vara att försöka få ordning på släpet när man ska backa, en aktivitet som lockade både deltagare och publik.

– Det är en av våra lärare som har byggt den här och principen är precis densamma som om man sitter i en bil med släp, säger Pia.

Som det brukar vara när Ölands motordag arrangeras var det också full aktivitet på Borglanda flygplats, där flygsektionen i Ölands motorklubb höll till med flygplan och uppvisningar under rubriken “Flygande kroppkakan”.

I vanlig ordning fanns alltså ett stort och brett utbud av fordon och fordonstyper, såväl väggående som terränggående och luftburna.

Ur Ölandsbladet  Tisdag 22 maj 2018, Carin Svensson