Rolf Attoff, som fyller 80 nästa år, minns 1980-talet med glädje. Då satte han Strand hotell och Öland på nöjeskartan. Foto: Kenth Jönsson

rolf-attoff

Rolf Attoff förvandlade Strand hotell till nöjescentrum

[2016-10-10]

Så här skrev Ölandsbladet den 13 januari 1981: ”Ölands Konferenscenter/Strand Hotell i Borgholm byter regim. Efter en affär på drygt två miljoner kronor tar 43-årige Rolf Attoff och hans familj över verksamheten. Förre innehavaren Nils Rugerup drar sig tillbaka och lämnar Borgholm”. Det blev början till en storhetstid för hotellet.

BORGHOLM
Men själv hade Rolf Attoff egentligen inga planer på att driva verksamheten. Genom sitt bolag Internationell Fastighetsutveckling hade han köpt ett antal av lägenheterna på Strand.

– Jag trodde jag hade gjort mitt livs affär, säger Rolf Attoff.

Tanken var att sälja andelar. Men en skattereform innebar att rätten att dra av räntor togs bort och där stod Attoff med ett antal lägenheter som ingen ville köpa andelar i.

– För mig fick skattereformen katastrofala konsekvenser, säger han.

Rolf hade tidigare drivit hotell i Nyköping tillsammans med hustru Madeleine och nu var det dags att ta över i Borgholm.

Gotland var ön i Rolf Attoffs hjärta, han hade bland annat gjort lumpen där. Men snart nog tog Öland över.

Rolf Attoff berättar om midsommaren som gäst på Strand hotell midsommaren 1980:

– Det var två bussar med pensionärer och så jag och min fru.

Under Rolf Attoffs ledning blev det något helt annat. Med hjälp av nöjesdrottningen Vicky von der Lancken, pianisten Berndt Egerbladh och festfixaren Sighsten Herrgård satte Rolf Öland på nöjeskartan.

– Det var en fullständigt oslagbar trio.

– Vicky var manager för flera av Sveriges största artister. Berndt ledde TV-programmet ”Två och en flygel” och alla artister ville vara med hos honom. Sighsten anställde jag som Ölands PR-chef, han var ovärderlig för oss.

Redan första månaden 1981 blev det mycket skriverier från Strand hotell och Öland. Lill-Babs köpte en lägenhet på Strand och dåvarande kommunalrådet Ivar Nilsson (C) bar in henne på hotellet.

– Öland är som Lars Forssells dikter. Det talar för sig självt, sa Lill-Babs till Ölandsbladet i en intervju den 24 januari 1981 efter att lägenhetsaffären var klar.

Arkitekten Åke Nordvall formgav flera rum i samma stil och vid Strands frukostbord kunde det hända att flera par kunde säga: i natt har vi sovit i Lill-Babs-rummet…

Krogshowerna avlöste varandra på hotellet under 1980-talet.

Lill-Babs, Lill Lindfors, Jan Malmsjö, Lasse Berghagen, Lasse Lönndahl, Janne ”Loffe” Carlsson, Totte Wallin, Eva Rydberg, Galenskaparna/After Shave och Magnus Härenstam är bara några av de artister som stod på scen under 1980-talet.

– En del av deras arvode var de fick ta med sina familjer och stanna här en vecka. Så det blev både semester och jobb, säger Rolf Attoff.

Att artisterna fanns på plats även när de inte hade show var bra. När Lill Lindfors blev sjuk och tvingades ställa in en spelning gick Rolf Attoff på kändisspaning i gästhamnen. Där hittade han Magnus Härenstam i en båt och kvällens föreställning var räddad.

Tillsammans med Sven Ekberg drog Rolf Attoff i gång Strandbladet, en turisttidning som spreds i en miljon exemplar som bilaga till marknadsledande tidningar i södra och mellersta Sverige. I den första utgåvan från 1981 kan man i Rolf Attoffs inledande krönika läsa:

”Öland och Borgholm har länge varit landets turistcentrum. Nu är det dags att Öland och Borgholm också blir landets nöjescentrum. Det är ni värda!”.

I det första numret pryddes förstasidan av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt Lill-Babs.

En annan av Rolf Attoffs idéer var att starta sol-ligan. Tillsammans med John Pohlman från SMHI presenterades idén för Sveriges Television och Rapport. Kostnaden skulle bli 50 000 kronpr, pengar som RolfAttoff var beredd att satsa. Men när Öland vann sol-ligan det första året tog Rapport på sig kostnaden, för att inte verka köpta…

Skriverierna och kändisarna gjorde att man lättare kunde sälja in Strand hotell som konferensanläggning under årets mörka månader.

En höstkväll skulle Strand sälja in en konferens till ett stort glasögonföretag. Vid den tiden på året vimlade det ju inte av kändisar i Borgholm, men när kungen och en jaktkamrat till honom kom in i matsalen förstod konferensköparna att de hamnat rätt…

– Först kände inte vår personal igen kungen när han knackade på. De förklarade att det var stängt. Men Kjell Gehammar kom förbi och släppte in kungen och fixade något åt gästerna att äta, berättar Rolf Attoff.

Då myntades uttrycket att Strand inte gör skillnad på folk och folk men väl på folk och kungligheter. Det skulle användas av Kjell Gehammar långt senare, när kronprinsessan Victoria fick komma in på discot trots att hon inte hade åldern riktigt inne. ”Vi gör skillnad på folk och prinsessor”, hette det då…

År 1986 utsågs Rolf till Årets företagare i Borgholm och samma år fick han ”Kalmartrissan”, som talade om att Rolf Attoff var Kalmar läns främste marknadsförare. År 1989 utsågs Rolf Attoff till årets ölänning.

Året därpå, 1990, sålde han till Riquma men tog efter deras konkurs över hotellet igen. Men det är en helt annan historia.

Sedan 1983 bor Rolf tillsammans med frun Madeleine i Borgehage under delar av året. Han är numera ordförande i Ölandsklubben i Stockholm och värnar starkt om hur viktiga visstidsboende är för Öland:

– Att sköta om de visstidsboende är ett framgångsrecept. Kommunerna ska fokusera på att folk ska vara på ön så lång tid som möjligt under året, det är Ölands stora möjlighet.

Rolf Attoff gläds också åt allt det positiva som firandet av Borgholm 200 år lett till:

– Det som hänt det senaste året i Borgholm är alldeles otroligt, det är medvind.

Ur Ölandsbladet Lördag 8 oktober 2016, Kenth Jönsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00