Bänken består av ek och 36 meter plattjärn. En insamling har startats för att köpa den och placera den i Bäckmans park i Borgholm. Foto: Alexander Jensen

banken-oland

Samlar pengar för att få ”hem” bänken

[2017-02-04]

Galleri 13 har startat en insamling för att kunna köpa en bänk skapad av Borgholmaren Jens Erlandsson. Tanken är att den ska placeras i Bäckmans park.

banken-oland banken-oland

Foto: Alexander Jensen

BORGHOLM
Bänken har tidigare ställts ut i Rosendahls Trädgård men finns nu på Ottenby Kungsgård.

– Vi var några som började prata om det här och sedan har intresset spridit sig. Nu bestämde vi att försöka göra detta genom en insamling, säger Christina Edvardsson, som driver Galleri 13.

Bänken har tidigare ställts ut i Rosendahls Trädgård men finns nu på Ottenby Kungsgård. Den skapades 2013 och var Jens Erlandssons första stora projekt på Högskolan För Design och Konsthantverk vid Steneby i Dals Långed, där han läste programmet Järn & Stål/offentlig gestaltning.

Bänken kostar 180 000 kronor och när den har köpts ska den placeras i Bäckmans park, öster om ankdammen.

– Det här blir en försköning av staden. Den är väldigt vacker och kommer att passa bra i parken. Det är synd att den står i Ottenby den känns lite ensam där.

Tror du att ni kommer att lyckas med insamlingen?

– Ja absolut! Vi har dragit i gång en kampanj på Facebook och det har redan kommit bidrag. Vi kommer också att anordna evenemang kring detta för att få in bidrag. Det kommer att hända saker framöver.

Smideskonstnären själv är mycket glad för initiativet.

– Jag hade inte väntat mig detta, det känns väldigt hedersamt.

Vad skulle det betyda för dig om den stod i Borgholm?

– Det hade varit jätteroligt. Jag vill smycka de offentliga rummen, det är det mitt yrke handlar om och det var därför jag utbildade mig. Att få starta med detta i min hemmiljö hade betytt mycket.

Vad säger du om placeringen?

– Bäckmans park är en av de finaste platserna i Borgholm. Den har ett fint läge, planeringen av parken är bra och den ger en bra känsla.

– Jag hoppas att den i så fall kan placeras i östra delen av parken vid häckarna. Då får de som använder bänken en fin vy över både parken och hamnen.

Jens Erlandsson har nyligen flyttat till Örebro där han arbetar tillsammans med sin flickvän Lina Sundin. De kommer i sommar att ställa ut en sex meter hög skulptur på Open Art i Örebro, som är Skandinaviens största biennalför samtidskonst i det offentliga rummet.

– Den kommer att bli som en hög antenn med många armar och mycket paraboler. Den ska sätta fokus på det selektiva urvalet av nyheter som media matar oss med, säger Jens Erlandsson och fortsätter:

– Vi söker paraboler av stora format. Är det någon som har det så tar vi gärna emot dem.

Bänken består av ek och 36 meter plattjärn. En insamling har startats för att köpa den och placera den i Bäckmans park i Borgholm.

Ur Ölandsbladet, lördag 4 februari 2017, Alexander Jensen

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00