Evald Josefsson låter inte minnet svikta, han har huvudet på skaft och minns årtal och dagar som igår. Foto: Natalia Johansson

bild 2018-11-06 kl. 09.02.10

Sekundmiljardären firades stort

[2018-11-06]

3 155 846 400 sekunder är Evald enligt det gratulationskort som stod intill hovets lyckönskningar. Under större delen av födelsedagen firade 118 nära och kära den hedervärda hundraåringen som har huvudet på skaft och besitter den där förmågan att kunna berätta historia.

FÖRLÖSA, BORGHOLM.

För 35 år sedan köpte Evald Josefsson och hans frun Doris lägenheten i Borgholm.

– Vi hade ett ställe nere i Drag som vi överlät till vår sonson, därefter köpte vi lägenheten på Strand. Det var väldigt bra att komma ifrån trädgården och istället få koppla av på Öland, säger Evald.

När jag ber honom berätta om sin uppväxt räknar han upp åratal, under vilken månad på året och kanske till och med hur vädret var den aktuella dagen. Han börjar långt bak i tiden, 1886, då Evalds farfar Josef började med kakeltillverkning i Förlösa. Josef höll på i fjorton år med god framgång innan han dog i sviterna av en svår lunginflammation. Farmodern Ida tog då över och såg till att verksamheten kunde fortsätta. Kakeltillverkningen som främst bestod av gods för kakelugnar och övrigt drejat, gick i arv och Evalds far Gustaf tog så småningom över.

– Det var efter krigetss utbrott 1914 som mor Gunhild bestämde sig för att komma hem från Amerika efter hennes föräldrars önskemål, berättar Evald när han återger tiden före sin egen födsel, och om hur hans mor och far så småningom träffades och fattade tycke för varandra.

Evald föddes den 15 oktober 1918 och var det andra barnet av fyra.

1919 flyttades kakelfabriken från Riksvägen i Lindsdal som det då hette, till stationssamhället i Förlösa där hans far byggde en större fabrik samt ett boningshus. Sex år senare började Evald sin skolgång.

– Men jag var inte så intresserad av skolan. Jag var istället väldigt intresserad av tillverkningen där hemma.

Tillverkningen av kakel började avta, men i samband med det hittade familjen en ny nisch som bestod av att tillverka blomkrukor.

Beklagligt brinner fabriken ner till grunden 1937, men Evalds far var fast besluten att bygga upp anläggningen igen. I samma veva flyttar Evald till Stockholm för att vid nitton års ålder läsa vid Påhlmans handelsinstitut i Stockholm. Efter att Evald avslutat sina studier samt gjort rekryten på Gotland bröt världskriget ut – 39. Han träffade Doris, kvinnan i hans liv, som han tidigare känt genom kyrkokören i Förlösa.

– Jag hade tänkt på henne så mycket, och hon hade gjort detsamma.

Men på grund av kriget fanns det ingen chans till giftermål.

Mellan år 1940-44 var Evald krigsplacerad på Gotland men under viss del av året fanns det möjlighet till permission. 1943 gifte sig paret, och de bosatte sig i Torpsbruk i Moheda. Evald slapp militärberedskapen och ett lugnare liv infann sig när han och Doris bosatte sig i Emmaboda, skaffade arbeten och fick sönerna Ingemar och Håkan.

Trots kontorsarbete på heltid drev Evald vid sidan av yrket en bokföringsbyrå för att förstärka familjekassan och känna på livet som egen företagare. Men hemma i Gustaf mer och mer trött, och en dag frågade han sonen om han kunde tänka sig att komma hem igen och fortsätta arbetet efter honom. Evald, Doris och sönerna Ingemar och Håkan flyttade då hem till Förlösa och i slutet på 1951 hade familjen lyckats bredda kundunderlaget samt förbättrat produktionskapaciteten med nyanställningar. De hade även byggt upp ett nytt hus nära fabriken där de skulle bo. Fyra år senare tar Evald och Doris över aktierna för företaget och pappa Gustaf fick pusta ut. Tyvärr blev hans pension kort och han avlider nio månader senare.

Mellan år 1930-1970 fanns det 28 industrier i Sverige som inriktade sig på just tillverkning av blomkrukor. 1970 återstod endast tre fabriker med kapacitet som tillsammans skulle leverera 25 miljoner odlingskrukor i lera.

Året då Förlösa Fajans, som fabriken hette, skulle fira 100 år diskuterades en sammanslagning med de övriga fabrikerna.

– Det var inte lätt att enas. Men till slut fick vi förfrågan om att sälja vårt företag med bibehållet antal anställda, säger Evald som behöll sin position som vd under tre år därefter.

Likaså var han fortfarande aktiv i den enskilda firman genom fastighetsuthyrning och förvaltning av fastigheter.

Under mitten på 80-talet köper Doris och Evald bostadslägenheten i Borgholm på Strand.

– Det är härligt på Öland. I Kalmar är luften bra, men på Öland är den bättre.

Vid 85 års ålder slutade Evald alla uppdrag och ägnade sig helt åt hemmet där han tog hand om sin fru Doris som då hade blivit sjuk. I maj 2014 går Doris bort, året därefter sonen Håkan. För Evald och Ingemar blev det ett hårt slag.

– Man tackar för allt som varit, prövningar och framgång, samt man försöker leva i nuet tillsammans med närmaste släktingar och goda vänner.

Ur Ölandsbladet  tisdag 6 november 2018, Natalia Johansson

DET HÄNDER I BORGHOLM

fre 26 Apr

Författarbesök – Sanna Mac Donald

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 27 Apr
lör 04 maj
lör 11 maj

Öland Spirar

Pågår: 2019-05-11 - 2019-05-12
lör 11 maj
lör 18 maj
lör 18 maj
tor 23 maj

Borgholmsmässan

Borgholm Tid: 10:00-18:00 Pågår: 2019-05-23 - 2019-05-25