Ett 30tal PRO-are från Borgholm och Köpingsvik samlades för ett par veckor sedan när Lolitha Laine från ABF i Oskarshamn redogjorde för olika kursmöjligheter för äldre som vill lära sig mer om hur mman blir bättre på att hantera sina mobiltelefoner. Denna veckan startar studiecirklarna i Löttorp och i Borgholm. Foto: Erik Nyberg

bild 2019-11-12 kl. 11.17.16

Seniorer får lära om ny teknik

[2019-11-12]

Denna vecka inleder PRO:s samorganisation i Borgholm en satsning på IT-utbildningar för äldre. Deltagarna kommer bland annat att praktiskt och teoretiskt få lära sig hur man använder mobiltelefoner på bästa sätt.

BORGHOLM/LÖTTORP.

Många äldre människor riskerar att hamna, eller har redan hamnat, på efterkälken i den digitala utvecklingen. Äldre har inte samma tillgång till internet som övriga grupper i samhället. Många äldre har stora svårigheter att hantera moderna mobiltelefoner och väljer därför att hålla fast vid föråldrade knapptelefoner. Sammantaget leder detta till att många äldre får svårt att hålla jämna steg med utvecklingen. Många får svårt att göra betalningar, när det varken finns bankkontor eller lantbrevbärare som hjälper till. Många får svårt att följa med nyheterna när alla nyhetsrapportörer hänvisar till hemsidor eller appar på nätet. PRO Samorganisation i Borgholms kommun förbereder just nu en stor IT-satsning för äldre. Aktiviteterna går bland annat ut på att deltagarna i studiecirklar ska få lära sig mer om hur man hanterar sina mobiltelefoner. Studiecirklarna börjar denna vecka i Löttorp och i Borgholm. Alla är välkomna. ”Ta med era mobiltelefoner eller pekplattor”, uppmanar PRO.

Man brukar skilja mellan två olika sorters mobiltelefoner, så kallade smarta telefoner: I-phone och Android. Systemen är olika, och för att var och en ska få störst nytta av utbildningen kommer kursdeltagana att delas upp i grupper för användare av I-phone respektive Androidtelefoner.

En annan aktivitet, som inleds i Löttorp i början av december, går ut på att under en heldag lära sig hantera digitala betalningar, betalningar på nätet. Denna insats sker med hjälp av Länsstyrelsen i Kalmar, Utvecklingsenhete, i samarbete med Lexicon IT-kompetensutvecklare. Kursen om Digitala betalningar är kostnadsfri för deltagarna. Finansieringen kommer från Post- och Telestyrelsen, PTS, som är ansvarig myndighet för bredbandsutbyggnad och internetanvändning i Sverige.

Ur Ölandsbladet tisdag 12 november 2019, Erik Nyberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30