Johanna Schreiber pratade om sina böcker samt signerade dem på Borgholms bokhandel. Hon är under 2019 aktuell med fyra böcker. Foto: Carin Svensson

bild 2019-07-22 kl. 11.30.40

Signering av böcker med Ölandsanknytning

[2019-07-22]

Sommarölänningen och författaren Johanna Schreiber skriver både barnböcker och romaner. Nyligen gästade hon Borgholms bokhandel för boksignering och bokprat. På plats var också Emma Kreü, som driver podden Because you know wines (BYKW), för att intervjua Johanna.

BORGHOLM.

Hon skrev sitt första bokmanus som 23-åring och debuterade några år senare, 2013, med boken Carlstensveckan. Idag, tio år efter manusskrivardebuten, har Johanna Schreiber hunnit med totalt sex böcker. Fyra av dem har givits ut eller kommer att ges ut i år.

När hon nyligen gästade Borgholms bokhandel var det de två sist utgivna som låg på bokbordet: Miras magiska anteckningsbok och Det bästa som har hänt mig. Under våren släpptes även Miras magiska stjärnkikare som ljudbok. Den fjärde boken för i år ges ut först till Bokmässan i höst.

– Böckerna om Mira passar barn på låg- och mellanstadiet och handlar om en tjej som är nio år, älskar rymden och vill bli astronaut, den andra av de två böckerna utspelar sig till mycket stor del på Öland, säger Johanna Schreiber.

Hon berättar att Mira i bok nummer två åker med en kompis till Öland och att de sedan besöker en loppis i Mörbylånga, där de hittar en stjärnkikare som Mira förstås köper eftersom hon älskar rymden.

– När de börjar titta i den upptäcker de att den är magisk, man kan nämligen se vad folk har för sig om man tänker på dem när man tittar i kikaren, säger Johanna.

Hennes tredje bok för i år är hennes debut i romangenren. Med titeln Det bästa som har hänt mig har hon kastat sig in i avdelningen för så kallad mum-lit (böcker med målgruppen nyblivna mammor) men även avdelningen som har kommit att benämnas feelgood.

– Jag började skriva den när jag hade fått mitt första barn, jag skrev i mobilen medan jag ammade och så bollade jag idéer med Anna Winberg (författare som bor i Lerkaka, reds anm.), säger Johanna.

Romanen släpptes i maj i år och har blivit väl mottagen av flera recensenter.

Lagom till Bokmässan i höst släpps så Johannas fjärde bok för 2019. Den heter Inte som du och är skriven tillsammans med Ida Ömalm Ronvall.

– Det är en ungdomsroman som utspelar sig i en fiktiv ort i Norrland, det är en kärlekshistoria mellan två tonåringar men vi har vänt på maktfördelningen mellan könen, så i boken är det tjejerna som tar de bästa tiderna i idrottshallen och replokalen och killarna som känner sig tvungna att tänka på hur de ser ut och som också får vara med om saker mot sin vilja, säger hon.

Johanna är väldigt produktiv och håller redan på och skriver på sin nästa roman för vuxna, en bok som kommer att utspela sig mycket här på Öland men mer än så kan hon ännu inte avslöja.

Ur Ölandsbladet  lördag 20 juli 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00