Kjell Gerdin har ett stort och mångårigt filmintresse, är engagerad i Föreningen Borgholms Filmfestival och kommer nu ut med en bok om Borgholms Bios historia och filmvisning. En bok som han hoppas ska ge läsarna minnesbilder och vara intressant för alla med filmintresse. Foto: Carin Svensson

bild 2019-10-15 kl. 10.14.59

”Ska vi gå på bio?”: 3 424 filmer i en bok

[2019-10-15]

Filmintresset har han med sig sedan barnsben. Det har lett till honom till efterforskningar om Borgholms Bio och nu till att, som pensionär, göra författardebut. Kjell Gerdin, Borgholm, ger nu ut boken ”Ska vi gå på bio? – Om Borgholms-Biografen och dess filmer”.

BORGHOLM.
– Jag har dokumenterat datasystem och skrivit handledningar, så jag har skrivit en hel del men det är första gången som något blir publicerat, säger Kjell Gerdin.
Strax efter tillägger han att redan under studietiden i Växjö recenserade han filmer för tidningen Kronobergaren, så faktiskt har ju hans texter publicerats i vidare sammanhang förut. Han har också jobbat på studieförbund, varit studierektor och varit förlagsredaktör på bokförlag.
Han beskriver sig som en filmnörd och samlare och egentligen är han nog faktiskt även musik-, bok- och datanörd – redan 1968 började han med programmering. berättar han.
– Jag är en sådan där som skriver listor och samlar på saker, säger han och nämner sin Alfred Hitchcock-filmsamling och sin samling med Agatha Christie-böcker.
Han minns söndagarna i Kalmar, där han är uppvuxen, då han gick på matiné och såg på film.
– Det har alltid funnits, det där med att gå på bio, det fanns ju ingen tv då och jag har alltid hängt med och sett på film, jag tycker att det är fascinerande. Bäst är spänningsfilm, man vill bli överraskad och de bästa är de där handlingen helt vänder på slutet, tycker Kjell men beskriver sig samtidigt som en allätare i fråga om film.
Han berättar att de i familjen har som tradition att varje jul se filmen ”Love actually”, en film han tycker om för de många olika karaktärerna och relationerna samt omväxlingen och musiken.
– Den är härlig och det är härlig musik i den, musiken är ju viktig, säger han.
Det är förstås i filmintresset som arbetet med boken har sin grund. Avstampet blev Borgholms 200-årsjubileum.
– Borgholms cityförening efterlyste evenemang och jag tänkte; skulle vi inte kunna göra något på bion? förklarar Kjell.
En omfattande kartläggning av alla de filmer som visats på Borgholms Bio började. Kjell har suttit många timmar i Borgholms bibliotek och tittat på mikrofilm med gamla nummer av Ölandsbladet för att se annonserna för de filmer som biografägaren Einar Andersson visade varje vecka.
– Jag satte ihop ett program till hösten 2016 och vi startade Borgholms Filmfestival och visade sex stycken filmer, säger han.
Efter att ha skrivit ner alla filmer som visats så fyllde han på med information om regissör, skådespelare och annan information som han finner intressant.
– För ett år sedan lämnade jag över all information till Borgholms kommunarkiv för förvaring men så tänkte jag att det kanske är fler som är intresserade av det här och då började jag med boken. Där har jag även kompletterat med text om filmvisningsverksamheten och till exempel att den allra första filmvisningen i Borgholm var 1903, det är ganska tidigt med tanke på att den första filmvisningen i Sverige var 1896, säger Kjell.
Han har inga nya bokidéer på gång, även om hans fru tycker att han ska skriva en deckare. Just nu håller han på och läser igenom alla Anna Jansson-böckerna och så jobbar han extra som blombud.
– Det är det roligaste jobb jag någonsin haft, säger han.

Ur Ölandsbladet tisdag 14 oktober 2019, ÖB

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30