Nybro Musikkår med Nybro Drill marscherade uppför Storgatan under pompa och ståt alltmedan solen sken och värmde de stora skarorna åhörare och -skådare som hade kommit. Foto: Maria Wiell

Exif_JPEG_PICTURE

Sol, blåsmusik och drillkonster

[2014-08-20]

För tredje året i rad var det i helgen Blåsfestival i Borgholm. Storgatan kantades av åskådare när Nybro Musikkår kom marscherande med Nybro Drill framför sig.

Exif_JPEG_PICTURE Exif_JPEG_PICTURE

Borgholms egen mässingsextett Bara Mässingen bjöd på blåsmusik byggd på kända slagdängor från 1900-talets första hälft, några av dem idag kända som Love me tender, Sakta vi gå genom stan och Swing it magistern.

Många åskådare hade kommit till torget i Borgholm redan tidigt för att se Kungsrallyts deltagare genomföra sitt första prov för dagen. Och när sista bilen efter några timmar hade kört därifrån hördes marschmusiken från Nybro Musikkår som kom marscherande på Storgatan upp mot torget. Leden utmed gatan fylldes på, inte minst för att kunna se de färdigheter som Nybro Drill bjöd på.

Efter att ha marscherat ner till hamnen kom musikkåren och drillflickorna tillbaka och stannade sedan på Storgatan för att framföra ett imponerande program där drillkäppar flög genom luften, koreograferade rörelser samordnades med musiken och hela tiden var flickornas fötter i rörelse i takt med musiken. Och trots hettan var det stövlar, strumpor och varma jackor som gällde.

Vant och ovant

Eftermiddagen fortsatte med en konsert från scenen med musikkåren från Nybro med sin tamburmajor Sussie Knutsson och även här medverkade drillflickorna med olika program. Ibland de äldre för sig och ibland de yngre – några mycket unga. Flera program utfördes gemensamt till traditionell blåsmusikmen också till sådan som inte var den mest förväntade, bland annat Gangnam Style och Ja vill ju va som du, ur Djungeboken.

Solen sken och värmde. Musikanterna på scenen fick inte värmeslag men kunde konstatera att högsommaren fortfarande har stannat kvar över Borgholm. Även instrumenten kände av hettan.

– Instrumenten är känsliga både för kyla och värme, under konsertens gång måste vi då och då stämma om dem, säger Sussie Knutsson som är tamburmajor för Nybro musikkår när de gör en kort paus i sitt program.

Mässing och Glas

Två sextetter tog ton. Dels Bara Mässingen från Borgholm, dels Glasblecket från Nybro, en sextett där alla även spelade med i musikkåren. Bara Mässingens kapellmästare Jörgen Jannerstrand berättade om de olika musikstyckena som alla var hämtade från första hälften av 1900-talet, kända slagdängor som de flesta åhörare med största säkerhet kände igen.

Glasblecket tog över scenen och spelade såväl marscher som polskor och visor. De sex herrarna hade tidigare deltagit i såväl marschen på Storgatan som musikkårens konsert och bjöd nu med en egen sättning på en skiftande repertoar från olika håll i världen, bland annat den israeliska låten Tomorrow, en låt som slutar i dur, i en förhoppning om att krigen i Mellanöstern – och i världen – ska vändas i fred.

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30