Stefan Lagesson bjöd på nostalgi på Borgholms bibliotek. Foto: Privat

a63d284c-b39f-47a0-9960-484146416bb6

Stefan Lagesson spelade gamla skivbekanta

[2018-10-09]

Anekdoter, nostalgi och musik drog stor publik då STF Öland på lördagen bjöd på ”gamla skivbekanta” på Borgholms bibliotek.

BORGHOLM.

Stefan Lagesson med eget skivmuseum och tusentals vinylplattor hade inbjudits att berätta och spela ”gamla skivbekanta” vilket anammades av ett stort antal musikentusiaster i alla åldrar.

Med stor kunskap och humor berättade Stefan mellan skivorna om de stora musikernas liv, bland annat om sina möten med vår folkkäre Harry Brandelius, som under sina sista levnadsår blev hängiven åt starka drycker. Stefan är också lycklig ägare till den skiva Gustav Håkansson, alias ”stålfarfar” själv gav ut, och om hur denne envise kämpe plockade ner sin gamla cykel vid 66 års ålder för att delta i ett lopp från Hapa- randa till Ystad. Arrangörerna bedömde honom dock för gammal som deltagare men kunde ju inte hindra denne envise åldring från att köra loppet utom tävlan. Sagt och gjort och det gick fort. Han startade med en skylt med en stor nolla på bröstet efter att sista tävlande hade startat, sedan satte han fart och unnade sig varken sömn eller mat vilket de tävlande gjorde, och 24 timmar (1 dygn) före de tävlande var han i mål i Ystad och fick då med sitt långa vita skägg namnet ”stålfarfar”. Detta hände 1951. Han var till och med här på Öland och cyklade en gång.

Edvard Perssons ”Kalle på spången” ingick också i Stefans presentation liksom Karin Juels ”Min soldat” – Bill Haley med ”Rock around the clock” och Pat Boones ”Loveletters in the sand” fick vi också njuta av.

Att vår egen stjärna, som upptäcktes i TV och ”Hylands Hörna”, Tore Skogman en gång blev ställd inför ”domarskranket” för sin låt ”Älgjakten” överraskade nog många, åtminstone undertecknad som en sommar hade honom som granne då han var på Öland.

En minnesrik lördagseftermiddag med STF Öland på Borgholms Bibliotek!

Ur Ölandsbladet  Tisdag 9 Oktober 2018, Iris Anderson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30