Staffan Larsson och Anders Lindholm, nöjda efter storaffär - Borgholm Energi säljer samtliga aktier i Bixia. Köparen Tekniska verken i Linköping ger 10,4 miljoner kronor för aktiestocken. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-10-07 kl. 14.23.52

Storaffär klar – Beab får 10,4 miljoner

[2019-10-07]

Nu är överenskommelsen klar, Borgholm Energi säljer samtliga Bixia-aktier till Tekniska Verken i Linköping för 10,4 miljoner kronor.
– Det är en bra affär för Borgholm Energi och för Borgholms kommun, kommenterar styrelseordförande Staffan Larsson (C).

BORGHOLM.

I slutet av augusti kunde Ölandsbladet avslöja att Borgholm Energi (Beab) fattat beslut om att sälja hälsocentralen på Resedan samt samtliga 12 487 aktier i elbolaget Bixia – detta för att få fram medel till flera tunga investeringar bolaget står inför de närmaste åren.

– I underhandskontakter med Tekniska Verken har de angett att det finns intresse att köpa Bixia-aktierna, men det finns inga bud eller så, förklarade Beabs styrelseordförande Staffan Larsson då.

Nu, efter tre träffar med representanter för Bixia och Tekniska Verken, är aktieaffären klar. De 12 487 aktier Borgholm Energi har i Bixia köps av Tekniska Verken för 10,4 miljoner kronor.

– Det bokförda värdet på aktierna är knappt tre miljoner kronor, så det blir 7,4 miljoner på sista raden, konstaterar Staffan Larsson när han och vd Anders Lindholm offentliggör aktieförsäljningen.

– Det var smidiga förhandlingar i god ton där Tekniska Verken var vår enda motpart, de har ambitionen att bli helägare av Bixia, fortsätter Staffan Larsson.

Borgholm Energi gick med i Bixia, då Östkraft, i början av 00-talet i samband med avregleringen av elmarknaden. I samarbetet ingick att Bixia köpte kundtjänster av Beab.

En stor andel av Beabs nätkunder handlar också sin el av just Bixia.

– Och det man uppskattat där som Bixia-kund är väl den lokala kontakten i Beab och den försvinner ju i och med försäljningen, svarar Staffan Larsson på tidningens fråga om eventuella nackdelar för bolagets kunder.

Fördelen för Beab?

– För vår del handlar det om att vi kan lägga ner mer tid på kärnverksamheterna samtidigt som vi får större möjlighet att investera.

– För oss är det bara fördelar och jag vill säga att det är vinn-vinn för båda parter. Med de förändringar som kommer på elmarknaden är det helt rätt tid för att lämna Bixia, svarar Anders Lindholm.

Affären kräver godkännande av fullmäktigeförsamlingarna i Borgholm och Linköping.

Beabs investeringsvolym för de kommande fyra åren beräknas till 400 – 500 miljoner kronor. På listan finns bland annat VA-utbyggnad i Byxelkrok och Kårehamn samt kapacitetshöjande åtgärder i reningsverket i Borgholm.

När det gäller försäljningen av hälsocentralen är läget oförändrat.

– Vi har sagt att vi vill avyttra och det finns intresse, men vi är inte där än, säger Staffan Larsson.

Ur Ölandsbladet lördag 5 oktober 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00