Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Marcus Palmgren

bild 2019-11-06 kl. 10.34.16

Största krigs– övningen på 30 år

[2019-11-06]

Över 400 aktörer drillas i olika delar av totalförsvaret med start nu och under hela 2020.
Det inkluderar de öländska kommunerna, länsstyrelser, regioner och militärregioner egna faktiska planer: ”Utifrån ett scenario där det råder skärpt beredskap och sedan högsta beredskap”.

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA KOMMUN.

– Det är viktigt att öva gemensamt för att utveckla vårt samarbete och tillsammans kunna klara av svåra påfrestningar, oavsett om det handlar om olika sorters angrepp eller stärka beredskapen vid olyckor och kriser, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Det handlar om den största totalförsvarsövningen i Sverige på över 30 år, Totalförsvarsövning 2020: ”Tillsammans ska vi stärka förmågan att försvara Sverige och varandra!”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Första övningen kallas Regional samverkan i kris och krig. I ett par månader framåt samlas länets krisberedskapsaktörer för att tillsammans lära mer om rutiner i länet och hur vi bygger upp totalförsvaret tillsammans. Därefter blir det övningar som är mer synbara allmänheten.

– Ett väldigt bra tillfälle att utveckla en gemensam grund för arbetet med civilt försvar och hur vi ska förhålla oss till en förändrad hotbild. Det är därför mycket glädjande att länets alla kommuner och flera andra krisberedskapsaktörer inom Krissamverkan Kalmar län är med från starten av TFÖ2020, säger beredskapsdirektör Ana Norlén.

Försvarsmakten meddelar att det försämrade omvärldsläget har gjort att regeringen beslutat att Sveriges totalförsvar ska förstärkas: ”Det märks till exempel genom till ökad militär närvaro i vårt närområde, genom attacker mot nät och webbplatser samt påverkansoperationer som används för att forma opinion eller destabilisera.”

– Sverige måste kunna stå emot svåra påfrestningar. Försvaret av Sverige är en angelägenhet för hela samhället. Genom att öva stärker vi vår samlade försvarsförmåga och motståndskraf, säger Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.

Ur Ölandsbladet tisdag 5 november 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30