Ketchupeffekten - efter år av väntan och ingenting kommer allt på en och samma gång (nåja) för Bosams i Borgholm. På måndagen monterades de första fabriksbyggda väggarna till det efterlängtade husbygget. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-09-17 kl. 10.17.10

Stort lyft för Bosams

[2019-09-17]

Vecka 38 var planen och vecka 38 blev det – den som vill se supersnabb byggteknik ska omedelbart bege till Bosams-bygget i Borgholm. – En stor dag idag, säger Bo-Christer Andersson på BTE medan vägg-blocken till den elva lägenheter stora huskroppen svischar runt i luften bakom honom.

BORGHOLM.

I slutet av förra veckan kunde det anas, att de fabriksbyggda vägg-blocken från husfabrikanten i inre Småland var på väg till Borgholm. Det massiva antalet byggnadsställningar skvallrade högt om den saken.

Vilket besannades på måndagsmorgonen när flera fullproppade långtradare rullade in på området där detta gemenskapsboende för äldre, Bosams, ska härbärgera inom relativt snar framtid.

– Inflyttning under vintern, vi siktar på att göra klart så mycket som möjligt innan årsskiftet. Sedan vet man inte hur vintern blir, säger Jenny Ådnanes på det lokala byggföretaget BTE, som bygger och äger för att sedan hyra ut till föreningen Bosams.

Långtradartrafiken till kvarteret Resedan fortsätter i under veckan och när den två våningar stora huskroppen sedan är uppe och regnsäkrad påbörjas det inre arbetet.

– Skönt att vinden mojnat, igår (söndag) var det sandstorm här. Och det ser inte ut att bli något regn i veckan, säger Jenny Ådnanes och erkänner att hon noga, och en smula nervöst, granskat diverse väderappar den senaste tiden.

Ett femtontal man finns på plats under uppförandet, ”egna” samt folk från leverantören. Nio till tio personer från BTE plus underleverantörer ska sedan fixa resten.

Elva lägenheter, två och treor, plus gemensamhetsutrymmen är det Bosams-föreningen ska flytta in i, detta efter lång väntan. Redan 2014 drogs föreningen igång sitt arbete för att under resans gång drabbas av olika bakslag.

– Äntligen, med stora bokstäver, säger föreningens ordförande Inger Blomqvist efter att ha varit förbi husbygget ”i morse”.

– Känns jätteskönt och de (BTE) räknar med att skalet vara klart den här veckan och sedan tar det ett antal månader för att göra färdigt, fortsätter hon och tror på inflyttning någon gång efter nyår.

– Det är ju mycket röda dagar under jul och nyår och vi har väl insett att februari inte vore så dumt!

Tio av de elva lägenheterna är tecknade, den kvarvarande – en trea – finns det intresse för. Med huset väl på plats hoppas och tror Inger Blomqvist på avslut även där.

Hur bor ni blivande Bosamsare i dag?

– De flesta bor på Öland medan några bor på fastlandet med koppling till Öland. Jag, och flera med mig, bor i villa så det kommer att bli ett antal villor till salu under vintern och våren.

Ur Ölandsbladet tisdag 17 september 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30