Filmentusiasterna som samlades på Borgholms bio är förväntansfulla inför allt som väntar under Filmveckan som pågår den 19-26 februari. Foto: Maria Brynielsson

bild 2020-02-11 kl. 08.10.42

Stort utbud under filmveckan

[2020-02-11]

Den 18 februari är det dags för invigning av Ölands filmvecka på Borgholms bio. Det görs för att inleda firandet av att det i år är 100 år sedan biografen öppnade.

ÖLAND.

Sedan 1917 hade handelsmannen Einar Andersson visat film i Godtemplarsalongen. Året därpå började han bygga en egen biograf intill sin och hustrun Hildurs bostad på Södra Långgatan. Huset stod klart våren 1920 och det var då den allra första biografsalong som byggts på landsbygden. Första filmen som visades, Synnöve Solbakken, var i samband med invigningen den 23 april.

– Det är fjärde året i rad vi arrangerar filmveckan på Öland och precis som vanligt så är vi glada över alla föreningar som är med, säger Maria Johanson, kultursekreterare Borgholms kommun.

Så minns vi Einar Andersson är titeln på filmen som visas i samband med invigningen den 18 februari. Einar Andersson medverkar i en intervju som spelades in 1972 som gjordes av Lennart Sandström och Johan von Reis. Filmen är gjord av Kiki Lundh, Göran Persson, Åke Sjölund och Karl-Gunnar Larsson från Borgholms Filmstudio.

– Hyllningsfilmen som visas är ganska unik och det är många som inte har sett den, säger Kjell Gerdin, ordförande i Borgholms filmfestival.

Filmutbudet under veckan är stort. Det visas bland annat sekvenser från en dokumentärfilm om turismen på Öland som producerats av Sven Ekberg som tidigare producerat de uppmärksammade filmerna ” Över sund, över hav” och ”Ur sund, ur hav”.

Till Borgholms bibliotek kommer Sven Ekberg och tv-fotografen Kåre Persson den 26 februari för att berätta om filmarbetet och visar några sekvenser från filmen som har premiär i höst.

– Det visas filmer från Löttorp till Gräsgård så det är väldigt roligt, säger Maria Johanson.

På Folkan i Borgholm testas ett nytt koncept under filmveckan.

– Vi testar barnvagnsbio och chansar och får se vad det leder till. Tanken är att få ut föräldrarna och att det är socialt. Filmen som visas blir ”En del av mitt hjärta”, säger Pelle Nyborg.

Under veckan anordnas tipspromenad på Borgholms-och Löttorps bibliotek och vinnarna vinner, inte helt otippat, biobiljetter.

– Det är kul att någon lyckats pricka in årets Oscarsvinnare, Parasit. Det är alltid en chansning att välja filmer och det var en bra chansning, säger Annika Nerfront Zadig, kultursamordnare i Mörbylånga kommun.

Samtidigt som filmveckan pågår görs animation/stopmotion-filmer med Ipads på Kulturskolan i Borgholm.

– Barn och ungdomar får komma och jag hoppas att det blir många deltagare, säger Anna Lindvall, Borgholms kulturskola.

Ur Ölandsbladet tisdag 11 februari 2020, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 08 Apr

Påsk i Borgholm

Borgholm, Pågår: 2020-04-08 - 2020-04-13
lör 02 maj

HJULMARKNAD PÅ BORGHOLMS TORG

BORGHOLMS TORG, BORGHOLM Tid: 11 00-16 00
lör 13 Jun
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30