Börge och Barbro Kamras framför den första skulpturen i sin elfte Sollidenutställning, Ellen Ehks ”Night Tree”. Foto: Anders Marell

bild 2019-05-14 kl. 13.39.40

Svensk skulpturelit ställs ut på Solliden

[2019-05-14]

För elfte gången har det konstkunniga paret Barbro och Börge Kamras efterkommit Hans Majestät Konungens inbjudan att anordna en skulpturutställning i Sollidens slottspark. Det är en utställning som medvetet arrangerats så att de utställda verken smälter in i parken på ett osökt men ändå effektfullt sätt.

SOLLIDEN.

De utställda skulpturerna har som sig bör skapats av framstående svenska skulptörer, vilka beredvilligt ställt sina verk till paret Kamras’ och Sollidens förfogande.

– Den vackra slottsparken utgör ett spännande konstrum som skänker skulpturerna en ytterligare dimension, säger Börge Kamras.

Det är lätt att instämma i detta, och lika lätt att komplettera med att vända på denna synpunkt. Skulpturerna skänker slottsparken en ytterligare dimension. Man kan tycka att Sollidens minutiöst skapade och lika minutiöst välskötta slottspark skulle vara en turistattraktion av egen kraft, och det är den givetvis också. Men det finns det lilla verbet tryffera. Tryffel är en dyrbar läckerhet som förhöjer hela anrättningens smak. Skulpturer och tryffel visar sig kunna ha samma effekt.

Av de tolv utställda skulptörernas verk nickar vi igenkännande åt fyra, som fanns med vid den föregående utställningen från 2016. Det är Hans Hedbergs stora röda pumpa, Maria Miesenbergers bronsflicka ”Half an Angle” (Angel?), Claes Hakes granitbro och Pål Svenssons ”Tunnel” i diabas.

Övriga åtta verk är nya på platsen. Den första man passerar på väg från ingången är Ellen Ehk Åkessons ”Night Tree” i patinerad brons. Att med utgångpunkt från en levande liten gran åstadkomma ett avgjutning är ett tekniskt litet underverk. Om Ellen Ehk har sina konstnärliga rötter i skogen, rötterna och grenverket, så har hennes make Markus Åkesson sitt hjärta i människan och hennes symbolvärld. I dagens utställning, diagonalt tvärs igenom parken, finns hans bidrag, ett stort hjärta i patinerad brons, ”Your heart is safe with me”.

Liksom Markus Åkesson förknippar vi Peter Frie och P G Thelander kanske i första hand med måleri – alla tre har ju visat sig som målare på VIDA –, men skulpterandet är mer än en bisyssla för dem. Särskilt Peter Fries massiva fontän ”Lotus” fordrar respekt.

Olle Baertling och Lars Englund har som skulptörer drag som är besläktade: smäckra spröt i spetsiga vinklar är Baertlings kännemärke, men även Englund, för övrigt mannen bakom vår föregående myntserie, kan uttrycka sig i den riktningen. Kanske är deras gemensamma lärare Ferdinand Léger svaret på detta gemensamma. Englunds aktuella bidrag är dock mera besläktat med soluret.

Kvar att redovisa är norrmannen Asmund Arle med ”Häst som rullar sig” i brons samt den spännande och kluriga Ann Wolff från Gotland, som ställer ut en mindre version av föregående gångs ”TRANSIT” i glas, detta tillsammans med en av sina fällor ”TRAP” i aluminium och en ”Corvus” (korp) i brons.

Skulpturerna kommer att finns på plats i Slottsparken till och med Skördefesten.

Ur Ölandsbladet  tisdag 14 maj 2019, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

sön 21 Jul
sön 21 Jul

Lejonkungen (Live Action) (Sv.tal)

Folkan Borgholm, Borgholm Tid: 20:00-22:10
mån 22 Jul
tis 23 Jul
tis 23 Jul
tis 23 Jul

Grillkväll med underhållning

Strand Hotell Borgholm, Borgholm Tid: 19:00
ons 24 Jul
ons 24 Jul

Borgholmsdagarna

Tid: 10:00-18:00 Pågår: 2019-07-24 - 2019-07-25