Tokiko och Hans Frode ställer från och med lördag ut på Galleri 13 i Borgholm. Foto: Anders Marell

tokiko-hans-forde-g13-2017

Tokiko och Hans Frode öppnar själens fönster mot världen

[2017-07-06]

Tokiko och Hans Frode torde vara Gärdslösas just nu mest kosmopolitiska invånare. Återkomna efter en längre tid i Japan och med konstverk skapade i New York, dit kosan åter ställs i höst, är de nu återacklimatiserade i sin bostad i Sättra, redo för en gemensam utställning i Galleri 13 på Trädgårdsgatan i Borgholm.

tokiko-hans-forde-g13-2017 tokiko-hans-forde-g13-2017

Tokiko Frodes Ekbockar i lackat papper klättrar på väggarna i galleriet. Foto: Anders Marell

Vi såg paret Frode i fjol i en stor utställning i Drabantsalen med omgivande rum på Borgholms slott, och 2014 ställde de ut i Ottenby. Ingen av de båda har haft anledning att frångå sina specialiteter, så deras många fans/anhängare kommer tacksamt att känna igen sig i årets utställning.

Hans Frode fortsätter sin framgångsrika jakt i USA efter användbara, delvis lätt uppseendeväckande patinafyllda ramar, som han sedan fyller med ett konstverk. Alla motiv är målade på glasskivor, ofta med ett fotografi eller delar av ett sådant på baksidan av skivan. De egenhändigt gjutna glasapplikationerna är upplysta bakifrån med olika färger från neonrör. LED-lampor förkastar konstnären såsom alltför kortlivade, så det är fortfarande ”neonismen” som gäller.

Han ser själv sina motiv som ”Fönster mot världen”, något som han historiskt motiverade i en essä i fjolårets vackra utställningskatalog. Denna essä har fortfarande full giltighet och finns att få även i årets utställning. Hans Frode ser den konst som skapas under varje enskild period som en spegel av ”tidens anda och tillfälligheter”. Han bygger själv in sådana tidsrelaterade blinkningar i sina verk. Ett litet exempel är en tavla med en rad personligt formade smileys i underkanten. Konsthistorien finns hela tiden med i bakgrunden, och en lärare i detta ämne skulle säkert finna åtskilliga verk, lämpade att testa elevernas förmåga att associera till äldre mästares förebildliga verk. Men sammantaget är det Hans Frode för hela slanten.

Tokiko Frode kallar sin konstnärliga specialitet ”Origamism”. Origamicollage utgör grunden för hennes konst. Otroligt många ”tranor” och rosor av papper fogas samman till blomstermattor eller girlanger. Hon lägger bokstavligen ned sin själ i varje detalj i sina verk. Origamitranorna av papper exempelvis är i Japan traditionella uttryck för långt liv, välmåga och fred, inte minst föräldrakärlek.

– Jag tror att föremålen är bärare av den energi som finns hos deras skapare, och min strävan är därför att enbart förmedla positiv energi genom att bara tänka positiva tankar, skriver Tokiko Frode i utställningskatalogen.

Det skrivna språket får spela sin roll i processen. På tranorna och i miniskrift hopar konstnären positiva ord och fraser, sådana som hon själv anstränger sig att själv fylla sina tankar med. Det undermedvetna spelar därvid stor roll. Att få fram negativ energi och omvandla denna till positiv är något som Tokiko Frode tillämpar även i sin andra verksamhet, nämligen som klinisk hypnotisör.

Även Hans Frode tillgriper, kanske under påverkan från hustrun, ibland språket i sina verk genom att foga in textcitat eller egna ordspråksartade kommentarer

Utställningen har vernissage på lördag, och för origamiintresserade ger Tokiko särskilda lektioner, Works Shops, under de kommande tre veckornas onsdagar och torsdagar.

Ur Ölandsbladet Torsdag 6 juli 2017, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 25 Apr

Författarträff med Åsa Moberg

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Apr

Triss chansen i Borgholm

Borgholm Pågår: 2018-04-26 - 2018-04-30
lör 28 Apr

HJULMARKNAD PÅ BORGHOLMS TORG

BORGHOLMS TORG, BORGHOLM Tid: 11 00-16 00
lör 28 Apr

Loppis

Östra Kyrkogatan 5, IOGT_NTO Tid: 10.00-14.00
mån 30 Apr

Kaffetorpet öppnar för säsong 2018

Sollidens Slott, Borgholm Tid: 11:00-16:00
tor 10 maj

Sollidens Slott öppnar för säsongen 2018

Sollidens Slott, Borgholm Tid: 11:00-18:00
tor 10 maj

Solliden Spirar!

Sollidens Slott, Borgholm Tid: 11:00-18:00 Pågår: 2018-05-10 - 2018-05-13
tor 10 maj

Öland Spirar i Borgholm! KHF.

Borgholm Pågår: 2018-05-10 - 2018-05-13