Julmarknadsbesökarna hade en hel del att se och göra på lördagens julmarknad i Borgholm. Foto: Carin Svensson

bild 2018-12-13 kl. 08.14.08

Tradition och nyheter på Borgholms julmarknad

[2018-12-13]

Årets julmarknad på Borgholms gator och torg kryddades med lite nyheter, bland annat ett Tomtelopp men också med sång av elever från Borgholms kulturskola och besök av luciatåg från Alböke. Men det var också en traditionell julmarknadsdag med allt vad det innebär.

BORGHOLM.
Hela lördagen var det julmarknad i Borgholm och som traditionen bjuder var Lions på plats med chokladhjul, enekransar, lotterier, korvförsäljning, glögg och tävlingen ”gissa vikten på fisken”. I försäljningstältet fanns även en lång rad andra utställare och julmarknadsbesökarna kunde bland annat hitta ost, glögg, getmjölksprodukter och fårskinn samt Eva Sundbys gröna julbockar i trä och granris. I år hade var och en av dem också fått sitt eget namn.
Där fanns också UF-företagaren (UF = Ungdomsföretag, ett prova-på-företag inom ramen för gymnasieskolan, reds anm.) Gustav Mittbrodt som tillsammans med kompisarna Isac Pile, Jacob Torstensson och Axel Petersson driver EcoDesign UF. I det designar de och tillverkar lampor som anknyter till Öland genom att de har en fot av öländsk kalksten och en lampdel som ska symbolisera den öländska solen.
Tomteloppet kan ni läsa om och se bilder ifrån i artikeln ovan och det var onekligen ett evenemang som gav julmarknadsdagen lite extra krydda. Likaså Borgholms kulturskolas framträdande från Stadshusets balkong då barnen bjöd på både julsånger och andra låtar, till exempel Tänd ett ljus, Strövtåg i hembygden, Goliat och Välkommen hem.
Även eftermiddagens besök av Alböke Lucia spred ljus och trevnad till julmarknadsbesökare och -deltagare.
Butiker och serveringar hade öppet, pepparkakshustävlingen pågick, TomteBrus brothers spelade och sjöng julmusik längs gatorna och Pippi Långstrump med Herr Nilsson och Lilla gubben besökte Borgholm dagen till ära.

Ur Ölandsbladet  tisdag 11 december 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

mån 17 Jun

Sommarutställning- Borgehage by både slott och koja

Borgholms bibliotek, Borgholm Pågår: 2019-06-17 - 2019-08-26
ons 26 Jun

Borgholms Marknad

Tid: 09:00-18:00
tor 27 Jun

Ölands mat- och musikfestival

Pågår: 2019-06-27 - 2019-06-29
fre 28 Jun
sön 30 Jun

Yesterday

Folkan Borgholm, Borgholm Tid: 20:00-21:58
tis 02 Jul
fre 05 Jul
tis 09 Jul