De tre naturfotograferna Ola Karlsson, Nils Elgqvist och Martin Borg visade ett urval av sina bilder från Blå Jungfrun och Öland, bilder som också ingår i deras böcker ”Blå Jungfrun – Den hemlighetsfulla ön” och ”Älgar på al(l)var”. Foto: Carin Svensson

unikabilderpabiografen

Unika naturbilder på biografen

[2016-10-08]

Under Ölands skördefest visade tre naturfotografer bilder från Blå Jungfrun och Öland inne i gamla Borgholmsbiografen. De flesta av bilderna de visade finns också i deras böcker, varav den ena ”Blå Jungfrun – Den hemlighetsfulla ön” är helt ny.

BORGHOLM.
Det var visning en gång på torsdagskvällen, två gånger på fredagen och tre gånger på lördagen. Boken ”Blå Jungfrun – Den hemlighetsfulla ön” med text och foton av fotograferna Martin Borg och Ola Karlsson är helt ny och kom ut i somras. De har arbetat ungefär ett halvår med själva bokframställandet men innan dess har de tillbringat dagar, nätter och veckor, vid sammanlagt åtta tillfällen, på Blå Jungfrun under 2014 och 2015.

– Vi fick idén när vi satt och åkte tåg, vi pratade om Blå Jungfrun och kom fram till att det inte fanns någon bok om ön, säger Ola.

När de höll på med fotograferingen till boken var det fortfarande inte tillåtet att övernatta på den lilla ön i Kalmarsund utan de fick söka specialtillstånd för det. Deras tanke var ju nämligen att visa Blå Jungfrun med unika bilder, under alla årstider och med bilder från olika tidpunkter på dygnet. Ibland åkte de ut över dagen och ibland tillbringade de längre tid där. Oftast åkte de dit tillsammans men de åkte också var för sig vid några tillfällen.

– Jag var där ensam på min 50-årsdag och då blev det en oerhörd storm så jag var inblåst ett par dagar men sedan, efter stormen, blev det fantastiska fotomöjligheter, säger Ola.

Under bildvisningen i Borgholm visade han och Martin ett urval bilder från boken och berättade om dem. De hade också sällskap av en annan naturfotograf, Nils Elgqvist, som visade och pratade om bilder ur sin bok ”Älgar på al(l)var”. Även det en bok med fantastiska bilder. Han har, liksom Ola och Martin, skildrat något som kanske inte kommer gemene man till del i särskilt stor utsträckning. Här handlar det nämligen till stor del om älgar, både i mängd och i ensamt majestät, på avstånd och på riktigt nära håll.

– När jag tog den här bilden var jag så nära att jag kunde höra när älgtjuren betade av rapsen, säger Nils om den bild där han kommit allra närmast en älg.

Boken omfattar också bilder på rådjur, räv, mård, havsörn och tranor samt alvarets vackra flora och öländska vyer.

– Jag fick cancer och blev sjukskriven en längre tid och då gav jag mig ut för att försöka hitta älgarna som jag hade hört skulle finnas på södra Öland, säger Nils.

I boken, som kom ut 2010, beskriver han också kort den positiva terapi fotograferandet blev i en tung sjukdomsperiod. I huvudsak skriver han dock om älgarna, deras framfart, hur han tog en del av bilderna och om Öland, dess natur och flora.

De tre fotograferna hade förvisso publik till sina bildvisningar men hade gärna sett flera besökare. En intressant bildvisning erbjöds och de djur-, natur- och naturfotointresserade som inte hittade dit missade något.

Ur Ölandsbladet Lördag 8 oktober 2016, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00