Vill du adoptera fåken...? Nu har du chansen. Foto: Staffan Arvegard

bild 2019-11-12 kl. 11.04.17

Väder: Aldrig mer fåk på Öland?

[2019-11-12]

Nä, rubriken innebär inte att du kommer slippa snöstormar med våldsamma vindar.
Däremot riskerar ordet fåk nu att strykas från Svenska Akademiens ordlista.

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA KOMMUN.
Det är Språktidningen som uppmärksammar att ordet fåk riskerar att dö ut – de listar 1 001 ord som riskerar att gå detta öde till mötes. Sedan Svenska akademiens ordlista utkom 2015 har de här orden använts så sällan att de riskerar att strykas i nästa upplaga.
– Det enda sättet att rädda ett hotat ord är att använda det. Om vi är överens om att ett ord är för bra för att vi ska låta det somna in så kan alla göra en insats, säger Anders Svensson, Språktidningens chefredaktör, som har gjort undersökningen och skriver:
”Om en ny ordlista skulle tas fram nu skulle dessa ord troligen befinna sig i riskzonen för att strykas. Det är dock i dag oklart när nästa upplaga kommer.”
Fåk är alltså ett av orden som används för lite. Om det beror på att det varit gynnsamma vintrar senaste åren eller på att fåken härjar hyfsat exklusivt på Öland är oklart. Dock finns det möjlighet att råda bot på risken för att Ölandsfåken ska försvinna – och då pratar vi rent språkligt alltså.
Nu drar nämligen Språktidningen igång en ny raid kring att ”adoptera” språk. Något som gjordes för tio år sedan genom Dagens Nyheter, då läsarna fick adoptera ord. Redaktören Lotta Olssons mejlkorg ”svämmade över”.
– Jag har aldrig fått så mycket mejl i hela mitt liv, berättar Lotta Olsson.
Den som adopterade ett ord lovade att använda det i samtal minst tio gånger på ett år.
– Det viktigaste med kampanjen var känslan av att vi har ett oerhört rikt språk. Vi har många ord som befinner sig precis under ytan för vårt medvetande. De orden är viktiga eftersom de är en del av vår historia, säger hon.
Och om det är något ord som bär på många historier är det väl fåk? Nu kan du som vill adoptera detta ord eller något annat skicka in din favorit och en motivering till adoptera@spraktidningen.se.

Ur Ölandsbladet tisdag 12 november 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30