Annette och Marwin Johansson på resa till Svalbard. Foto: Privat

bild 2019-06-03 kl. 11.01.06

Vårfest med bildspel från Svalbard, isbjörnarnas rike

[2019-06-03]

Den 7 maj hade anhörigstödet sin årliga vårfest för anhöriga och deras närstående. Runt ett 30-tal var samlade på Solrosens lokaler vid Strömgården i Borgholm.

BORGHOLM.
Det blev först några vårsånger med pianomusik och sedan allsång då bland annat Ölandssången ”Vid Färjestaden” sjöngs. Sedan smakade det gott med kaffe och tårta och gemenskap vid borden.
Anhörigkonsulent Annette Gren Johansson visade ett bildspel från en resa tillsammans med sin make till Svalbard maj 2012.
Det var en bonusresa från SAS som bokades i sista stund och det var en drömresa som uppfylldes.
Svalbard är ett fantastiskt spännande resmål med många upplevelser. Ögruppen ligger bara 100 mil från Nordpolen och man får vara i den arktiska naturen.
Den består av 60% glaciärer och är bergigt. Permafrost råder men trots det karga landskapet blomstrar ängarna på sommaren. Medeltemperaturen är 14 minusgrader på vintern och mest 6 grader på sommaren.
Paret reste med flyg till världens nordligaste stad, Longyearbyn, på huvudön Spetsbergen som grundades av en amerikansk kolbrytare. All service och utflykter utgår härifrån.
Ögruppen Svalbard upptäcktes 1596 då två holländska fartyg rundade Nordnorge i hopp om att hitta en genväg till Kina och Indien. Mycket valjakt och valfångst har bedrivits runt ön och många kolgruvor har det varit och några är fortfarande i drift.
Idag 2019 är Arktis smältande is lockande igen för stormakter där man tävlar om den kallade norra transportrutten. Svalbard är en självstyrande enhet under norskt styre sedan 1920.
Det finns ett stort norskt forskningscenter samt ett mindre som är polskt. Idag har många länder stora satelliter så det känns som man är på jordens medelpunkt.
Annette och Marwin Johansson bodde i ett vandrarhem som tillhört bostäder för kolgruvearbetare. Man fick inte gå utanför staden utan att vara utrustade med gevär eller pistol eftersom det finns fler isbjörnar än människor på ön och vi människor är lovliga byten.
Två år tidigare hade en kvinna dödats av en isbjörn på berget i närheten. Det blev flera utflykter under veckan och bland de första en tur med hundspann på glaciären Fox.
I nedförsbacken blev det en vurpa men alla kom oskadda tillbaka. En annan upplevelse var en kajaktur över Adventfjorden med en forskare som guide.
Det blev samtal om expeditioner till Sydpolen och livet på Svalbard. Det bor ca 3000 personer på Svalbard från hela världen och de flesta arbetar med turistnäring och forskning.
Norrmän är flest i antal men sedan kommer thailändarna. Personer som flyttar till Svalbard får bara stanna några år.
Under senare år har det kommit kvinnor och barn så det finns en skola i staden. Det finns bara sjukvård för kolbryteindustrin så man får varken föda barn eller dö på Svalbard. Flera familjer är splittrade eftersom barnen i de högre klasserna får gå i gymnasium i Tromsö.
Övriga utflykter var bland annat en safari med fyrhjuling till Björndalen och båtutflykt över Isfjorden till en glaciär.
Efter bildspelet om Svalbard avslutades vårfesten i anhörigstödet med sånger om våren och löfte om sommaren. Nu hade anhöriga med deras närstående fått en stunds avbrott i den många gånger tuffa vardagen.

Ur Ölandsbladet  lördag 1 juni 2019, Annette Gren Johansson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00