Jakten börjar 14 oktober men älgen är redan på jakt. Foto: Rusm

bild 2019-09-23 kl. 09.34.02

Varning till trafikanter: ”Pilska älgar på vägarna”

[2019-09-23]

Två älgolyckor på Öland senaste veckan. Bara en tidigare i år.
Slump? Nej. Anledning? Brunsten.
– Älgtjurarna är på jakt efter partner och passerar vägar oftare från mitten av september till början av oktober, säger Wiebke Neumann, forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA KOMMUN.
Först en krock med älg uppe i Sandvik i onsdags och sedan en i Stora Frö under fredagskvällen. Dessutom flera olyckor på fastlandet, en med dödlig utgång i Vaggeryd under tisdagsmorgonen. Det är varning för älg på vägarna just nu. Av en specifik anledning enligt ny forskning.
– Det är älgarnas jakt efter en partner som gör att älgarna rör sig mer, säger Wiebke Neumann, forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö till forskning.se.
En teori som brukar spridas från mun till mun är att älgolyckorna ökar på grund av jakten, som startar den 14 oktober på Öland. Så ska alltså inte vara fallet. Baserat på tio år av data kartlades om älgarna rörde sig mer och passerade vägar oftare under älgjakten och brunstperioden jämfört med andra tider under hösten.
– Vi såg att älgkorna blir mindre aktiva under hösten och verkar inte påverkas av jakten eller brunsten. Älgtjurarna däremot rör sig mer från mitten av september till början av oktober och passerade vägar oftare under brunstperioden men inte under jaktperioden, säger Wiebke Neumann.
På Öland är statistiken från Nationella viltolycksrådet tydlig. Älgolyckor är sällsynta. Senaste åren har de varit mindre än tio stycken och en majoritet har skett på hösten. Även förra året var det två älgolyckor i september.
Ölandsbladet skrev tidigare i somras om att viltolyckorna på Öland ökar.

Ur Ölandsbladet torsdag 19 september 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30