Nyklippta, träden alltså. Borgholms parkingenjör Stefan Andersson-Junkka testar såg och sekatör i striden för att mota bort kajorna från Societetsparken i Borgholm. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-04-23 kl. 10.00.47

Vill få kajorna att flytta: ”Flera tusental”

[2019-04-23]

Borgholms talrika kajor lever om inte farligare, så lite ”omysigare”.

– Vi gör det som ett test, säger parkingenjör Stefan Andersson-Junkka.

BORGHOLM.

Borgholm är på kaj-jakt.

Denna gång med sekatör och såg.

– Vi gör detta som ett prov, ett test. Just nu kan vi inte resultatet än, för nu häckar kajorna och har spritt sig över i stort sett hela ön, därför ser vi inte så många nu, säger Stefan Andersson-Junkka när Ölandsbladets utsände träffar honom en tidig morgon i Societetsparken i Borgholm.

Vilket stämmer, enbart några få Corvus monedula syns flaxa runt bland träden i parken där tolv lindar vid Mittpunkten inte är sig riktigt lika. Vilket är själva finessen med kommunens senaste drag i kampen mot de flera tusentals kajor som vanligtvis behärskar luftrummet över Borgholm, inklusive utvalda tak- och trädkronor.

– De här lindarna var jättetäta, och som man kan se på marken perfekta tillhåll för stadens alla kajor. Nu har vi toppat dem, gallrat ur dem, men inte hamlat dem. Vi har fortfarande sparat delar av trädkronorna, men gjort dem glesare och mindre, förklarar Stefan Andersson- Junkka.

Och tanken med det?

– För kajorna gillar inte att vara i sådana här träd, de vill ha tätt och många grenar, då är det mysigt, det är därför alla sitter där.

Även mer traditionell jakt med bössa ingår i arsenalen mot de talföra kajorna vars skränade samt kladdiga, marktäckande spillning uppfattas som ett stort problem av mången Borgolmsbo. Allra helst i trakterna av Societetsparken där en nattparkerad bil snabbt kan anta annan färg och form.

– Kommunjägarna har gjort några attacker här, men det kom igång lite sent. Och vi pratar om flera tusental kajor och det mäktar man inte med. Sedan är det svårt att jaga så här centralt, det går inte att skjuta hur som helst.

Om kajorna ratar de över 100 år gamla lindarna i allén efter Storgatans västliga ände fortsätter testet.

– Fungerar det här kan man fortsätta, som där bland träden vid minigolfen till exempel, säger Stefan Andersson-Junkka och pekar snett över parken.

– Och den här, tillägger han och lägger handen mot ett träd vars knoppar är nära att slå ut, den här kastanjen tar vi i sommar, nu är den knoppar kan vi inte beskära den.

Utglesningen av lindarna gjordes för några veckor sedan och samtidigt fälldes även en massiv alm i Societetsparken.

– Den föll offer för den berömda almsjukan.

Kommunledningen har anvisat 62 000 kronor för renhållning och naturvårdande åtgärder i Societetsparken för att komma till bukt med det stora antalet fåglar som nattetid söker sig societetsparken och angränsande område.

Ur Ölandsbladet  tisdag 23 april 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00